El secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal va explicar ahir que el rebut de la llum s'encarirà com a mínim un 2% a partir del gener. "Segons el secretari d'Estat, els 3.600 milions (de dèficit de tarifa) seran pagats via tarifa a 300 milions anuals durant els pròxims 15 anys, incrementant-se entorn d'un 2% la tarifa a partir de gener, només per aquest concepte", va assegurar els sindicats CCOO i UGT en una nota de premsa després de reunir-se amb Nadal.

També va obrir la porta a pujades del rebut el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, que va admetre que si les elèctriques porten la nova normativa elèctrica als tribunals hi "podria haver una repercussió en els preus". Si es donés aquesta circumstància, el Govern es negaria a avalar el dèficit de tarifa generat aquest any.

Hisenda i les empreses del sector actualment mantenen converses per veure quines són les condicions sota les que el dèficit del sector pot comptar amb aval públic.

Segons va dir Soria, el Govern ha eliminat l'aportació al sistema elèctric que tenia compromesa el 2013 (3.600 milions d'euros) a causa que hi ha "un objectiu superior, que és el dèficit públic". "Si el dèficit públic estigués en un nivell superior o molt superior al qual hem estimat com a objectiu, els efectes serien pitjors per a l'economia en el seu conjunt", va dir.

Denúncies internacionals

D'altra banda, Soria es va referir a les denúncies que fons d'inversió internacionals han posat contra el govern per la retallada de primes a les renovables. Segons Soria, el que ha fet el Govern és "fixar una rendibilitat raonable" per a totes les activitats regulades, tant primes a les renovables com transport i distribució d'electricitat.

El titular d'Indústria va dir que les empreses van fer inversions considerant una rendibilitat del 20% durant tota la vida útil de la instal·lació, cosa que no passa enlloc més del món i que si es donés el resultat és que el sistema elèctric faria fallida.

També va reiterar que la reforma elèctrica té com a objectiu donar estabilitat financera al sistema perquè el preu de l'electricitat a Espanya estigui en línia amb la mitjana europea.