La llei d´acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per al 2014 inclou importants canvis en la normativa comercial catalana, permetent la construcció de noves grans superfícies comercials. En la negociació inicial, CiU i ERC van pactar incloure una zona de Salt i Vilablareix (per la que s´havia interessat Ikea) i Blanes com a municipis que en un futur podrien acollir grans superfícies de més de 5.000 metres quadrats. En els darrers dies, s´han redactat de nou algunes esmenes que permetran que altres municipis gironins acullin també grans establimens.

És el cas de Fornells de la Selva -que diposa d´un polígon desenvolupat ofert a també a Ikea i pel que s´han interessat altres empreses- o Lloret de Mar. A més, la Genrealitat també facilitarà que municipis com Pals, Celrà o Begur puguin obrir noves superfícies comercials de fins a 2.500 metres quadrats.

Les modificacions normatives s´havien d´aprovar aquest divendres, però el grup parlamentari del PP ha impugnat els pressupostos, sobre els que s´haurà de pronunciar el Consell de Garanties Estatutàries, el que endarrerirà l´aprovació un mes, termini en el qual es podrien incloure nous canvis.

L´esmena que beneficia Fornells de la Selva té en compte la reivindicació del municipi i dels empresaris locals de tenir en compte l´àrea urbana de Girona com a marc de referència. En aquest sentit, supera el terme municipal com a base territorial, i parla de «trama urbana consolidada supramunicipal» formada per «municipis limítrofs que estiguin conurbats mitjançant àrees residencials o sistemes que les vertebrin». Segons la Generalitat, el termini per a sol·licitar la delimitació de la trama urbana consolidada conjunta acaba el 31 de desembre de 2014.

Respecte a Lloret de Mar, l´esmena que permetrà que pugui disposar de grans superfícies atén a la particularitat turística del municipi, fet que també beneficiarà Salou. Així, la normativa estableix com a criteri demogràfic el de la «població eqivalent a temps complet anual» i no la resident. D´aquesta manera, dos dels municipis amb més places hoteleres de la costa catalana seran assimilats a ciutats de més de 50.000 habitants i, per tant, podran acollir superfícies comercials de més de 2.500 metres quadrats.

Aquest criteri poblacional també benefiarà, segons avançava ahir Expansión, altres municipis mitjans catalans, com Pals, Begur, o Celrà, als que es permetrà construir mijtanes superfícies de fins a 2.500 metres quadrats.

Els canvis normatius també possibilitaran l´ampliació de la superfície de venda dels centres comercials existents de fins a un 25%. No obstant, aquesta mesura només beneficiarà aquells establimetns situats en municipis de més de 50.000 habitants, el que impedeix l´ampliació de l´Espai Gironès de Salt.

D´altra banda, també es permetrà la implantació de grans establiments comercials «en els àmbits de planejament on s´instal·lin parcs d´oci i recreatius, amb una inversió mínima de vint-i-cinc milions d´euros per al conjunt del projecte del parc». Aquesta mesura, beneficarà, per exemple, als promotors de Barcelona World.