El secretari general del Fons de Garantia Salarial (Fogasa), Juan Carlos Arce, haurà de declarar el proper mes de gener als jutjats després de la presentació de diverses querelles per possible delicte de prevaricació després del bloqueig de 180.000 expedients al conjunt d'Espanya i la cessió d'una part de les gestions d'aquest organisme públic al grup Tragsa. Els endarreriments de l'ens públic dependent del Ministeri d'Ocupació -que ha pagat 3,5 milions d'euros a l'esmentada firma de serveis per intentar desencallar la paperassa i la seva elevada càrrega de treball- impedeixen abonar salaris i indemnitzacions a milers de treballadors d'empreses insolvents, en alguns casos, des de març de 2012.

Les demores

El president de l'Associació per la Defensa de les llibertats i drets socials i civils, Ricardo Cano, un dels querellats contra l'esmentat alt càrrec de l'administració de l'Estat, atribueix les demores del Fogasa "a un deteriorament clar i buscat a propòsit per justificar la privatització d'aquest servei".

Segons el responsable de l'esmentada associació Fogasa, "ha estat retardant el pagament de les seves prestacions fins a vint mesos o més de manera intencionada i maliciosa, sobretot quan es tracta de grups, mentre que es resolen en termini expedients posteriors individuals de petita quantia". Aquest advocat laboralista adverteix que gran part d'aquests procediments s'assenyalen per judici amb dos anys de demora des de la presentació de la demanda per part dels treballadors afectats davant l'allau de crisis empresarials que hi ha en l'actualitat.

Pendents de cobrament

La situació del Fogasa es pot complicar encara més a principis de 2014 en concloure diversos llocs de treball eventuals aquest mes de desembre. Tragsa tramita casos d'una vintena de sucursals del Fogasa de tot Espanya, entre les quals s'inclouen les de Madrid i Barcelona, les oficines de les quals també pateixen un considerable retard en la resolució d'expedients d'empreses en crisi econòmica.

Aquesta mercantil pública no resol documents, ja que només els tramita i aporta millores tècniques. Una altra reforma del Fogasa que posarà en pràctica el Govern central a partir de l'1 gener 2014 elevarà un 40% els costos de l'acomiadament a les petites i mitjanes empreses de menys de 25 treballadors.