El sistema públic de pensions estrena amb el nou any canvis que van a més enllà del mecanisme de revaloració recentment aprovat pel Congrés dins de la tercera reforma que s'aborda des de 2011. La primera suposarà l'augment de l'edat de jubilació, d'aplicació gradual fins que se situï en els 67 anys en 2027. Per 2014, aquesta modificació comporta que la retirada sigui als 65 anys i dos mesos, excepte per a les carreres laborals més llargues.

La reforma que va impulsar l'últim Govern socialista i que va mantenir l'actual del PP (malgrat haver votat en contra estant en l'oposició) suposa que l'edat ordinària de jubilació augmentarà un mes cada any entre 2013 i 2019 i a un ritme de dos mesos entre aquest últim exercici i 2027. És la norma general perquè el pensionista pugui cobrar el cent per cent de la base reguladora. Però hi ha una excepció que afavoreix a bona part dels treballadors: els qui hagin cotitzat durant almenys 35 anys i tres mesos podran seguir jubilant-se el 2014 res més complir els 65. El 2013 aquest requisit ha estat de 35 anys i tres mesos i seguirà augmentat de manera gradual també fins a 2027. Aleshores, tret que pel mig es produeixi alguna reforma més de les pensions, l'edat legal de jubilació seran els 67 anys, excepte per als treballadors que haguessin cotitzant a la Seguretat Social durant almenys 38 anys i sis mesos.

El procediment d'aplicació progressiva de la mateixa reforma implica també una altra modificació relativa al càlcul de la pensió. Fins a 2013, la prestació es fixava tenint en compte les bases de cotització dels últims 15 anys de vida laboral. El 2013, el càlcul arribava als 16 anys i el 2014 arribarà a 17. La meta final és que l'any 2025 es tinguin en compte els últims 25 anys cotitzats per determinar el que cobraran els nous jubilats.

Durant 2013, l'actual Govern va llançar dues reformes més del sistema de pensions: la que va endurir l'accés a la jubilació anticipada, elevant els requisits d'edat i el nombre d'anys de cotització requerits, i la que ha canviat el procediment de revaloració de les nòmines. Fruit d'aquesta última reforma, les pensions pujaran el 0,25% aquest any, mínim legal. La nova fórmula deslliga l'actualització de les pensions de la inflació i la vincula a la situació dels comptes de la Seguretat Social. La pujada mínima serà del 0,25% i la màxima, equivalent a l'IPC més un 0,5%.