Onze anys després de l'entrada en vigor de l'euro, la històrica pesseta encara sobreviu en alguns comerços espanyols que, en època de crisi, han decidit recuperar com a forma alternativa de pagament en un intent per atreure l'atenció del públic i impulsar les seves vendes. Segons les dades provisionals publicades aquest divendres pel Banc d'Espanya, els espanyols conservaven encara sense canviar gairebé 1.677 milions d'euros en monedes i bitllets de pessetes a finals de novembre, gairebé un milió d'euros inferior a la registrada un mes abans. Diversos dels comerciants que han donat una nova vida a l'antiga divisa van confessar que són pocs els clients que la utilitzen, encara que coincideixen que la reacció és positiva, ja que permet emprar monedes i bitllets que ja només poden bescanviar per euros a les sucursals del Banc d'Espanya.

Els usuaris

Fernando Losada, de la madrilenya Paperería Losada, assegura que la majoria són "gent gran", nostàlgics de la pesseta, encara que també hi ha nens que trenquen les seves guardioles i troben velles monedes. No obstant això, aquest comerç no cobra en pessetes més que una o dues vegades per setmana. Losada, un dels pioners de la reintroducció, el 2007, de la pesseta en el seu negoci després de la seva substitució per l'euro, guarda un bon nombre d'anècdotes recollides al llarg d'aquests anys: "Una vegada va venir a pagar algú amb un feix de bitllets de 100 pessetes", recorda.

L'adéu definitiu de la pesseta no arribarà fins al 2020. Mentrestant, els bitllets i monedes es podran seguir canviant per euros.