El teixit empresarial gironí s'ha reduït amb la crisi. Cada vegada queden menys empreses i amb plantilles més petites. No obstant això, la iniciativa emprenedora dels gironins continua essent elevada. L'any passat, Girona es va situtar entre les deu demarcacions de tot l'Estat on més va augmentar la creació de noves empreses. Segons les estimacions d'Infocif -Gedesco a partir de dades del Registre Mercantil, l'any passat es van constituir a Girona 1.502 noves societats mercantils, fet que suposa un creixement anual del 16,4%, molt per sobre la mitjana estatal (9,2%).

Segons Javier Garcia, director general i conseller de Gedesco, "el 2013 ha estat un any en el qual s'ha començat a entreveure una certa recuperació econòmica davant l'augment de creació de noves empreses. Les oportunitats per crear una empresa hi són en tots els sectors, però és important realitzar un bon anàlisi de risc i conèixer el sector per tenir majors probabilitats d'èxit. Abans de començar un negoci recomanem analitzar si es tindran clients solvents".

Garcia afegeix que l'accés al finançament i analitzar el risc són la clau per impulsar l'empenedoria. D'altra banda, la companyia assenyala que el creixement d'empreses el 2013 posa en relleu que "l'autoocupació suposa una via per fer front de la crisi" i que "cada vegada més es troben noves alternatives al finançament".

Segons la informació recopilada per Infocif-Gedesco, les empreses més dinàmiques de l'economia el 2013 van ser les societats de comercials. De fet, l'epígraf amb el nombre més alt d'empreses creades l'any passat va ser el comerç majorista no especialitzat, que recull diferents activitats vinculades al comerç, i dins del qual es van incloure 14.466 noves societats, amb un creixement anual del 39,9%. En la mateixa línia, l'epígraf d'intermediaris de comerç creix un 23,46%, fins a 1.526 empreses fundades.

Madrid, Barcelona, València, Alacant i Màlaga van ser les demarcacions on més empreses es van crear durant 2013.

Estabilitat en els autònoms

Girona va tancar l'any 2013 amb 58.293 treballadors afiliats al règim especial de treballadors autònoms, fet que suposa un lleuger descens del 0,1% respecte a les xifres de tancament de 2012.

L'evolució de la demarcació de Girona és pitjor a la del conjunt de Catalunya (+0,2%) i l'Estat (+0,8%) segons dades de la Federació de Treballadors Autònoms (ATA). El seu president, Lorenzo Amor, destaca que "és la primera vegada des de l'inici de la crisi en el que l'afiliació d'autònoms tanca en positiu en acabar l'any. Es confirma així el canvi de tendència: mentre que els últims cinc anys s'ha perdut una mitjana de 234 autònoms cada dia (a tot l'Estat), durant el 2013 l'afiliació d'autònoms augmenta en 70 emprenedors diaris i 404 aturats menys".

"Aquesta evolució, com ja anunciàvem en mesos anteriors, ens porta a preveure que el 2014 serà l'any de la recuperació. Sens dubte, la recuperació de l'ocupació vindrà de la mà dels autònoms" assenyala Amor.

Catalunya, amb més de mig milió d'autònoms és l'autonomia amb més pes d'aquest tipus de cotitzants.