Les nòmines d'una part dels assalariats arribaran aquest mes amb alguns euros menys arran d'una reforma de les cotitzacions a la Seguretat Social que el Govern ha aprovat per la porta del derrere i sense negociació prèvia, segons queixa d'empresaris i sindicats. Amb l'entrada del nou any, retribucions en espècie com vals de menjar, dietes de transport o aportacions a fons de pensions passen a integrar-se en les bases de cotització i, amb això, a elevar els pagaments que ocupadors i treballadors abonen al sistema.

La patronal Pimec va alertar ahir que la pujada de les cotitzacions socials perjudica la recuperació de l'activitat de pimes i autònoms de manera directa.

En una nota, l'organització empresarial recorda que els canvis en les cotitzacions tindran un impacte negatiu tant sobre la retribució neta que percebran els treballadors, com sobre la competitivitat de les empreses. "Tot i que aquest impacte no serà igual a cada empresa, perquè dependrà de les remuneracions en espècie que ofereix cadascuna, alguna empresa ja ha calculat que pot arribar a significar un augment de costos salarials d'un 2%", assenyala la patronal en un comunicat.

El Govern no va donar més publicitat que l'oficial -inserció en el BOE del 21 de desembre- a un canvi pensat perquè la Seguretat Social recapti 1.000 milions extra i alleugereixi part del dèficit (11.000 milions) previst per a aquest any. La norma es va encaixar com una mera disposició final en un Reial decret dedicat a altres assumptes laborals, com l'extensió del contracte d'emprenedors.

Els canvis concerneixen a conceptes que fins ara estaven exempts de cotitzar o pels que només es pagava quan arribaven a certa quantia. En les següents línies s'exposen les retribucions més comuns que resulten afectades i els impactes de les noves regles que ja aplica la Seguretat Social.

Vals de menjar. Fins ara, ni empreses ni treballadors cotitzaven per les ajudes de menjar que les plantilles reben en algunes companyies, excepte quan sobrepassaven els nou euros diaris. Aquests vals passen a formar part de la base de cotització des del primer euro i a estar subjectes als tipus que graven tant ocupadors (pel general superiors al 30%) com empleats (6,35%). Així, si el treballador rep 180 euros en vals de menjar, corresponents a 20 dies, l'empresa cotitzarà uns 54 euros extra i el treballador, 11,4 euros que es descomptaran de la seva nòmina.

Plans de pensions. Les aportacions pactades en els convenis col·lectius, fins ara exemptes, engrandeixen les bases i queden subjectes als mateixos gravàmens. Si les aportacions tenen freqüència anual, es prorratejaran en dotze mesos a efectes de cotització.

Plusos de transport. Fins a 2014, no es cotitzava per aquestes compensacions si eren inferiors a cert nivell (uns 106 euros mensuals). Ara, empresaris i treballadors cotitzaran des del primer euro. Únicament en queden fora les despeses per desplaçament de l'assalariat a treballar fora del seu centre habitual si viatja en transport públic i s'acredita la despesa.

Assegurances. Les primes de responsabilitat civil, abans exemptes, passen a cotitzar, i les assegurances mèdiques ho fan a partir de 500 euros.

Altres ajudes. Els pagaments també afecten les ajudes de guarderia, plusos de vestidor o les accions gratuïtes i stock options que reparteixen algunes empreses.