Les bombolles econòmiques que s´acosten

Inversors i analistes consultats per Bloomberg creuen que el preu de les accions de les empreses d'Internet i xarxes socials està en cotes insostenibles i alerten dels mercats immobiliaris a la Xina i en ciutats com Londres

12.01.2014 | 08:20

La Bloomberg Global Poll -una enquesta que aquesta empresa de serveis va encarregar a analistes, inversors i operadores dels mercats a tot el món- detecta que s'estan formant bombolles d'actius en les accions d'Internet i els mitjans socials així com també als mercats immobiliaris de Londres i la Xina. El 82% per cent dels consultats assenyala que les accions d'Internet i els mitjans socials es troben en nivells insostenibles o gairebé insostenibles. Un 73 per cent va dir el mateix en referència als preus immobiliaris xinesos i el 69 per cent va qualificar els valors de les cases londinenques d'irreflexius o gairebé. Van manifestar menys preocupació pel sector immobiliari nord-americà, per tal com un 31 per cent considera els preus excessius o molt a prop de ser-ho.
"La liquiditat segueix sent abundant i els bancs centrals estan reactivant-se", va dir Kenneth Broux, estratega de Société Générale SA a Londres, que també va participar en l'enquesta. "L'immobiliari és el candidat obvi a formar part d'una nova bombolla".
L'enquesta alerta sobre el fet que, a cinc anys de la crisi financera generada pel crèdit, els inversors estan detectant excessos especulatius que representen un possible problema per a les seves carteres i per als dissenyadors de les polítiques. L'exuberància és més silenciosa en altres parts, ja que els enquestats van moderar el seu optimisme respecte a les seves perspectives per a l'economia global, els títols i els actius nord-americans des de l'última enquesta al setembre.
En el mateix mes que l'acció de Twitter Inc. pràcticament va duplicar el seu debut al mercat, 49 per cent dels enquestats van dir que les accions d'Internet i de les xarxes socials ja estan en una bombolla i 33 per cent van dir que són a punt d'estar-ho. El Solactive Social Mitjana Index va avançar 57 per cent en l'últim any.
Pel que fa als preus dels actius immobiliaris, els de la Xina són considerats insostenibles pel 46 per cent i un altre 27 per cent va dir que són a punt de ser-ho. Al mercat immobiliari de Londres, un 41 per cent ja veu condicions de bombolla i el 28 per cent considera que estan a punt de donar-se.
Els preus d'habitatges nous a les quatre ciutats més grans de la Xina van pujar en el seu nivell més alt a l'octubre des de gener de 2011, i les vendes immobiliàries van créixer un 33 per cent en els primers 10 mesos d'aquest any. A la capital del Regne Unit, les residències de luxe pujaran 23,1 per cent fins a 2018, segons un informe de l'agència immobiliària Savills Plc.
Gairebé un terç de les persones contactades va dir que ja existeix una bombolla amb els bons del Tresor nord-americà i un 27 per cent va dir que els mercats de crèdit es troben en nivells insostenibles. Les taxes d'interès en mínims rècord i la compra d'actius per part de la Reserva Federal han contribuït a restringir el rendiment dels bons del Tresor nord-americà a 10 anys, en tant que el seu màxim de l'any passat amb prou feines va aconseguir 3%.
Si bé només un 20% va dir que les accions globals estan en territori de bombolla, un altre 45% va dir que s'hi estan apropant. L'índex MSCI World va pujar 26% respecte d'un any enrere i a finals de 2013 va marcar el seu màxim des de 2007.
És menor la preocupació en relació als mercats emergents, on només 11% veu valoracions inflades i el 58% va dir que no s'està formant cap bombolla.

Enllaços recomanats: Premis cinema