L'Eurocambra ha posat en el seu punt de mira la gestió de la troica amb motiu d'una investigació sobre les seves conseqüències socials, laborals i econòmiques que inclou visites als països rescatats i un "interrogatori" a partir d'avui dels actuals i antics líders d'institucions europees.

El Parlament Europeu va acordar al novembre iniciar la seva investigació a la gestió de la tríada de creditors formada per la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu, les conclusions de la qual s'aprovaran a l'abril, abans de les eleccions europees que se celebraran el maig.

La Comissió d'Afers Econòmics i Monetaris de l'Eurocambra està efectuant diverses audiències a responsables actuals i antics de la troica i visites als quatre països rescatats: Portugal, Grècia, Xipre i Irlanda.

De moment, una delegació de l'ECON s'ha traslladat ja a Lisboa, ciutat on els europarlamentaris van exigir a la troica obrir un diàleg polític per analitzar els "errors" comesos, i a Nicòsia, en ser Xipre l'últim país a sotmetre's a un rescat complet.

La delegació es traslladarà a Dublín durant aquesta setmana, i a finals de mes a Atenes, on avaluaran el procés de petició de rescat, el disseny de les mesures aplicades, el càlcul de l'impacte econòmic de les mateixes, així com les conseqüències i els límits legals de les reformes estructurals i els ajustos, entre d'altres aspectes.

L'Eurocambra critica especialment que les decisions de la tríada es prenguin sense tenir en compte el Parlament Europeu, que hi hagi una "rendició de comptes democràtica feble" en els països dels programa o que el mandat de la troica sigui percebut com poc clar i mancat de transparència.