La Comissió Europea (CE) analitzarà els canvis produïts en el règim espanyol de suport a les energies renovables per verificar la seva compatibilitat amb la legislació comunitària, va indicar el responsable europeu d'Energia, Günther Oettinger.

El comissari indica, en una resposta escrita a l'eurodiputat Francisco Sosa Wagner, publicada ahir, que ÷en el seu diàleg polític amb el Govern espanyol, la CE ha demanat a les autoritats espanyoles que analitzin amb deteniment l'impacte de les noves mesures sobre els projectes d'energies renovables existents i que comparteixin aquest anàlisi amb els interessats".

Oettinger afegeix que, una vegada finalitzi aquest procés i la CE tingui tota la informació requerida, Brussel·les "estudiarà la compatibilitat del nou esquema amb la legislació europea".

La CE "entén les preocupacions" expressades sobre l'impacte de la recent i completa modificació del sistema de suport espanyol a les renovables, explica el comissari.

Segons Oettinger, l'Executiu comunitari "ha indicat de manera pública i reiterada la seva inquietud (...) sobre qualsevol mesura nacional que modifiqui de manera retroactiva les condicions econòmiques de les inversions existents en energia renovable", encara que, a la vegada, "reconeix que els esquemes de suport s'haurien de reformar per raons de cost-efectivitat".

El diputat indicava en la seva pregunta a Brussel·les que "el sector elèctric espanyol és objecte d'una reforma" de la qual "destaca la imprevisibilitat regulatòria, en molts casos de caràcter retroactiu, que afecta greument al principi de seguretat jurídica".

En particular, indicava Sosa Wagner, "el sector de les energies renovables està objectivament discriminat, ja que l'impacte real de les mesures aprovades ha recaigut en major proporció sobre aquest sector que sobre el convencional".