El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar que el nou bitllet de 10 euros entrarà en circulació el 23 de setembre per la qual cosa, al seu judici, hi ha suficient temps per preparar una introducció suau.

El BCE va informar que el nou bitllet de 10 serà fàcilment reconeixible perquè el seu disseny és similar al de la primera sèrie.

"El disseny incorpora avenços en la tecnologia que fan al bitllet més resistent a la falsificació. A més serà més durador", segons el BCE.

L'entitat monetària europea introduirà els nous bitllets de la sèrie Europa de mica en mica al llarg de diversos anys.

El nou bitllet de 5 euros de la sèrie Europa s'emet des del 2 de maig de l'any passat per les finestretes de les entitats de crèdit i els caixers automàtics de tota la zona de l'euro, però algunes màquines van tenir problemes per acceptar-los.

Millora de la seguretat

Aquests nous bitllets són el resultat dels avenços en l'àmbit de la tecnologia de bitllets des de la introducció de la primera sèrie fa més de deu anys, i incorporen elements de seguretat nous i millorats.

El BCE recorda que 334 milions de persones en 18 països utilitzen ara l'euro.

El membre luxemburguès del comitè executiu del BCE, Yves Mersch, va dir a la presentació dels nous bitllets de 10 euros que "12 anys després que els bitllets i monedes d'euro entressin en circulació, és fàcil prendre'ls com garantits i oblidar que introduir l'euro va ser un projecte ambiciós, fins i tot, valent".

"La moneda única ha ajudat a unir a milions d'europeus en tota la nostra diversitat i els bitllets i monedes són un símbol tangible de la nostra determinació de recolzar la Unió Europea", va postil·lar Mersch.

"Quan diem, l'euro la nostra moneda, ho volem dir de veritat", segons Mersch.

El BCE i els bancs centrals nacionals han establert un programa de col·laboració tant per a fabricants i proveïdors de maquinària de tractament de bitllets, com per a clients i usuaris, després que algunes màquines tinguessin problemes l'any passat per acceptar el nou bitllet de 5 euros.