Catalunya ha estat el 2013 la primera comunitat en el rànquing de peticions de patents, per primera vegada des del començament de la crisi l'any 2008, segons la valoració que ha fet J. Isern Patents i Marques de les dades publicades per l'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) corresponents al 2013.

El 2007 va ser últim exercici que Catalunya va superar a Madrid en nombre de peticions (713 contra 648). Les dades indiquen que Catalunya va demanar 560 patents el 2013, per sobre, un 5 per cent més, de les 533 que es van presentar des de Madrid.

A aquest resultat s'hi arriba després que Madrid registrés un davallada de peticions del 20 per cent en relació amb el 2012, mentre que a Catalunya aquesta reducció va ser del 4 per cent.

La davallada de peticions de patents en el conjunt de l'estat espanyol va ser del 7 per cent, una xifra similar a la registrada el 2012 en relació amb l'any anterior.

Dinamisme exportador

Pepe Isern, soci de J. Isern Patents i Marques, assenyala que la dinàmica exportadora i el procés d'internacionalització de les empreses catalanes ha provocat la necessitat de protegir el "know how".