La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va fer ahir una recomanació al Govern en la que insta Hisenda a analitzar si ha de mantenir l'existència del monopoli de distribució de tabac en els estancs. Recomana, entre d'altres mesures, que l'estanc sigui qui decideixi què ven i que la concessió sigui inferior a 25 anys. Ahir mateix, la Unió d'Associacions d'Estanquers va assegurar que la recomanació de la CNMC és una "clara demostració de l'absolut desconeixement" que té sobre el mercat de tabacs.

En un comunicat, els estanquers precisen que el tabac, per motius sanitaris i econòmics, és de màxima importància per als estats per la seva forta càrrega fiscal i per la responsabilitat que comporta el control d'un producte molt vigilat sanitàriament per les seves conseqüències per a la salut, com s'adverteix en les propis paquets.

Va assegurar que perdre el control d'uns 10.000 milions d'euros anuals en recaptació seria "una irresponsabilitat màxima per a qualsevol Govern".

En aquest sentit, van recordar que l'Estat va recaptar 8.699,2 milions d'euros en 2012 per la venda de tasques de tabac i, de gener a novembre de 2013, 8.417 milions d'euros.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), en el seu conveni marc per evitar el contraban de tabac, reclama als estats que controlessin la venda de tabac en els seus territoris a través de llicències, ha afegit.

Així funciona el model espanyol, de la mateixa manera que a França i Itàlia, i Hongria estan adoptant el monopoli minorista de la venda de tabac.

Per al president de la Unió d'Associacions d'Estanquers d'Espanya, Mario Espejo Aguilar, "no es pot tractar de cap de les maneres al tabac com qualsevol altre producte per un tema de competència, quan la pròpia llei de Sanitat prohibeix fins a la publicitat dels seus productes per temes de salut".

"És una absoluta contradicció" prohibir fins a la publicitat del tabac per motius de salut; que es posin en dubte la inclusió de les marques, per les mateixes raons; i ara s'al·ludeixi que cal estudiar si es manté el control de la venda minorista per motius de competència, va insistir.

Per a la Unió, l'espanyol és el millor sistema per controlar l'accés dels menors a un producte com el tabac i per assegurar els impostos de l'Estat.

Al seu judici, es poden considerar assumptes secundaris com obrir o no les expenedories a la venda d'altres productes, però mai posar en dubte el sistema de venda.