Els directius són els únics que guanyen poder adquisitiu durant la crisi

En el darrrer any el seu salari puja 7% mentre cau el d'assalariats i comandaments intermitjos

16.01.2014 | 07:35

Els sous dels directius són els únics que han resistit la crisi i han pujat per sobre de la inflació acumulada, mentre que els comandaments intermedis i empleats han perdut poder adquisitiu durant aquests anys. Segons l'informe "Evolució salarial 2007-2013", elaborat per ICSA i EADA, els sous dels directius ha crescut un 16,92% durant la crisi, mentre que la inflació acumulada ha estat del 13,5% en aquest període. Els sous dels empleats ha augmentat un 8,78% i el dels comandaments un 4,94%, per sota del cost de la vida. Segons el president d'ICSA, Ernesto Poveda, al mercat laboral espanyol s'està produint una "polarització" entre "persones que guanyen moltíssim i persones que cada cop guanyen menys".

L'informe d'ICSA i EADA detalla que, entre 2012 i 2013, la tendència a la "polarització" dels salaris s'ha accelerat durant el darrer any. Així, els sous bruts dels directius han augmentat un 6,96% de mitjana en aquest període, mentre que els salaris de comandaments intermedis han caigut un 3,18% i les retribucions dels empleats s'han reduït un 0,47%.

Els efectes d'aquest fenomen són que la crisi econòmica ha afectat "durament" a les classes mitjanes i treballadores, que cada cop "són més difícils de distingir salarialment", segons va afirmar Poveda. De fet, els autors de l'informe han advertit d'una "destrucció" de la classe mitjana en termes salarials des de l'inici de la crisi econòmica.

L'estudi apunta que la reforma laboral ja està plenament "instal·lada" i que els seus efectes es deixen veure en l'arbre de retribucions salarials de les empreses.

Així mateix, els autors indiquen que les diferències retributives s'estan accelerant durant l'últim any perquè molts treballadors han tingut el seu sou protegit per un conveni col·lectiu que ara ha deixat de tenir efecte.
Els autors de l'estudi també han remarcat que aquesta polarització salarial es dóna en un context de destrucció de l'ocupació i augment de l'atur a Espanya.

Els sous dels directius són més alts a la Comunitat de Madrid (85.154 euros) i Catalunya (82.268 euros), seguits d'altres autonomies del nord d'Espanya.

"L'acumulació de grans empreses a Catalunya i Madrid, que paguen sous més elevats als alts càrrecs, fa que les retribucions dels seus directius sigui més alta en aquestes comunitats".

El mateix passa amb els comandaments intermedis i els empleats. En aquest últim cas, però, hi ha l'excepció de Navarra, que es col·loca en primera posició per davant de Madrid i Catalunya.

Per resoldre aquesta disparitat salarial a les empreses, els autors de l'estudi defensen un model de retribució econòmicament "sostenible", que premiï els professionals pel seu rendiment i no per la seva posició en l'organigrama, i amb més pes de la retribució variable.

Segons els autors de l'estudi, la regulació laboral espanyola explica la diferència entre els resultats d'Espanya respecte a d'altres països de la UE, com França i Itàlia, on els sous han evolucionat de forma més lineal en tots els segments.

Enllaços recomanats: Premis cinema