El secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, va dir que la factura elèctrica va baixar el 2013 el 3,1% per a una família mitjana amb dos fills i entre el 0,4 i l'1% per a grans consumidors, i va avançar que en les pròximes setmanes s'aprovaria un mecanisme per donar més estabilitat als preus. En general, l'any passat el rebut de la llum va baixar una mitjana del 0,9%, mentre que per a les segones residències es va incrementar el 3,4%, segons les dades aportades per Nadal durant la seva intervenció al Nova Economia Fòrum.

Les xifres

"Objectivament, el preu de l'electricitat ha caigut" perquè ha baixat el preu mitjà del pool (mercat majorista) i s'han contingut els peatges (part regulada de la tarifa elèctrica que fixa el Govern), tot i que la variació depèn del perfil de cada consumidor, va explicar Nadal, que va estar acompanyat del ministre d'Indústria, José Manuel Soria. Al llarg de l'any passat, la tarifa d'últim recurs (TUR) o "Preu voluntari al petit consumidor", a la qual estan acollides unes 16 milions de llars, va pujar al gener (3%), juliol (1,2 %), agost (1,2 %) i octubre ( 3,1% ), i va baixar a l'abril (6,6%).

Després de defensar les mesures adoptades per l'Executiu per resoldre el problema de dèficit de tarifa, Nadal va explicar que el 2014 se centraran en augmentar la competència i transparència en els mercats majorista i minorista per tal de garantir un subministrament "al mínim cost possible". A més, es revisarà i millorarà la subhasta CESUR per a la fixació del preu per als consumidors domèstics.