La inversió industrial a Catalunya va tancar el 2013 en positiu i ens mantindrà en els mateixos termes aquest any. Seran increments molt suaus -de l'1 per cent i de l'1,4 per cent- però que mostren com el sector secundari comença a recuperar dinamisme. Així ho constata la darrera Enquesta d'inversió industrial del departament d'Empresa i Ocupació, que assenyala que l'increment es deu a l'aportació de la gran empresa, ja que la inversió de les pimes segueix caient per les dificultats que troben per a finançar-se.

Segons l'enquesta, l'any 2013, la inversió augmenta en les empreses grans (250 i més treballadors) un 3,1% respecte de 2012, mentre que en les petites i mitjanes empreses (menys de 250 treballadors), es contrau un 0,3%.

La situació financera (-31,1) i l'evolució de la demanda (-24,8) són els principals factors que limiten la inversió. En les petites i mitjanes empreses limita més la situació financera (-22,5) i en les grans empreses, l'evolució de la demanda (-49,5).

Pel que fa a les finalitats de la inversió realitzada, la més important l'any 2013 és l'ampliació de la capacitat (32,9%), seguida de la reposició d'equipament (24,5%).

De cara al 2014, es preveu que la inversió a les grans empreses superi el doble de l'augment de 2013 (+7,4% i +3,1%, respectivament), mentre que a les petites i mitjanes empreses, es preveu que la inversió es redueixi amb més intensitat que el 2013 (-4,1% i -0,3%, respectivament).

Segons l'enquesta, la situació financera continuarà sent, en general, el factor més limitador de la inversió a les indústries de Catalunya.

Per sectors d'activitat industrial, l'any 2013, la inversió augmenta de forma notable en el sector de l'automòbil (+19,4%), i amb menor intensitat en els sectors dels béns intermedis (+5,4%) i béns d'equipament (+2,9%). A la resta de sectors, la inversió es redueix respecte de 2012. Aquest any, les previsions tornen a situar l'automòbil com a sector més dinàmic (14,5%), seguit dels d'energia i aigua i dels béns de consum durador, que canvien de signe respecte de 2013, amb augments del 10,7% i 2,7%.

Inversions a Girona

Si a Catalunya la indústria de l'automoció marca la pauta inversora, a les comarques de Girona és l'alimentària i la farmacèutica. L'any passat, Hipra -amb seu a Amer i dedicada a l'elaboració de productes farmacèutics de salut animal- va anunciar una inversió de 50 milions d'euros a completar en cinc anys. En el mateix sector, Zoetis ha potenciat la seva planta de la Vall de Bianya després de comprar la divisió de salut animal de Pfizer. També durant el 2013, Nestlé va anunciar l'inici de les ?obres per renovar la seva fàbrica de Nescafé a la ciutat de Girona, amb una inversió prevista de 44 milions d'euros fins a l'any 2015.

D'altra banda, moltes companyies del sector alimentari van completar o anunciar inversions a la demarcació, com Càrniques Juià (16,5 milions d'euros entre la central del grup i l'Escorxador de la Garrotxa), Monter, Frigorifics Costa Brava (12 milions d'euros per adapatar la instal·lació per poder exportar als EUA), Frit Ravich (està completant el seu centre logístic on ha invertit 15 milions d'euros), o Espuña (1,5 milions per ampliar una línia de producció).

Fora de l'àmbit alimentari, Comexi va estrenar una planta productiva i un centre tecnològic de referència a Riudellots (la inversió va superar els 7 milions d'euros), Metalquimia va inaugurar un centre de recerca, Nanopack ha impulsat una planta de films biodegradables a Aiguaviva, i LC Paper preveu una ampliació de maquinària i una nova línia de converting a la seva planta garrotxina.

Reindustrialització

Mentrestant, les administracions segueixen assenyalant que la indústria ha ser un dels sectors clau per sortir de la crisi. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha sostingut aquesta setmana que Catalunya aspira a superar el 20 % del pes industrial en el PIB que la Unió Europea ha fixat com a objectiu per a finals d'aquesta dècada en el programa Horitzó 2020.

Durant la presentació de les línies estratègiques d'aquest programa europeu, Puig va destacar la capacitat de resistència de la indústria catalana i va animar les empreses catalanes, sobretot les pimes, a aprofitar els instruments de finançament que Europa facilitarà en el marc d'aquest programa per invertir en R+D, guanyar mida i internacionalitzar-se.

El conseller va recordar que el 90% de les empreses catalanes compten amb menys de 10 treballadors, mentre que només el 2% de les plantilles superen els 50 empleats.

En aquest sentit, va recalcar que la innovació és l'única via per guanyar competitivitat i solucionar en paral·lel alguns dels llastos del mercat laboral actual.

"La competitivitat del nostre país no pot seguir basant-se en la reducció de sous", va avisar Puig, que va afirmar que l'aposta per l'R+D comporta la creació d'ocupacions estables i de qualitat, cosa que al seu torn contribueix a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

En el mateix acte, el secretari d'Universitats i Investigació, Antoni Castellà, i el secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, van avaluar la participació catalana en el setè Programa Marc de la UE, en què Catalunya va captar 865 milions. Els dos responsables van qualificar aquesta xifra d'èxit absolut, ja que suposa un increment del 40% en la participació d'empreses catalanes en programes d'aquesta índole.