El president del Consell General de la Corporació Mondragón (MCC), Txema Gisasola, va presentar ahir la seva dimissió com a màxim directiu del primer grup industrial basc, que ha decidit obrir una etapa de "reflexió i debat col·lectiu" per "dissenyar el seu futur" i afrontar "la crisi econòmica global".

La dimissió de Gisasola, atribuïda a "motius personals" per MCC en un comunicat, tanca un any d'extremes dificultats per al grup cooperatiu, que ha vist com la seva empresa més emblemàtica, Fagor Electrodomèstics, ha entrat en concurs de creditors, mentre que una altra de les seves cooperatives punteres, Eroski, està immersa en la renegociació d'un deute de 2.500 milions d'euros.

La Comissió Permanent de MCC, un òrgan similar a un Consell d'Administració i responsable d'adoptar les decisions més importants del grup cooperatiu a nivell institucional, ha analitzat la dimissió de Gisasola i ha decidit que una comissió gestora es faci càrrec de la direcció del grup fins a l'elecció del nou president.

La designació del successor de Gisasola no es produirà, no obstant això, fins que conclogui "la definició del nou projecte marc per a Mondragón".Les més del centenar de cooperatives associades al grup guipuscoà han decidit "obrir una etapa d'anàlisis i reflexió per dissenyar el marc general de la seva actuació els anys vinents", segons informa MCC en el seu comunicat oficial.

Quitança als inversors

El grup Eroski, una de les companyies de referència de Mondragón, ha tancat amb les entitats financeres que comercialitzen les seves emissions de deute perpètua, anomenades tècnicament aportacions financeres subordinades, un pla per canviar els títols davant els problemes financers de l'empresa.

L'operació preveu una quitança del 30% respecte als diners inicialment invertits en les aportacions, així com el canvi dels títols per altres bons de venciment a llarg termini i el pagament en efectiu d'una part del valor de l'emissió.