Pendent de manera gairebé compulsiva des de 2011 dels alts i baixos del seu deute al mercat, la brusca millora a nivell financer registrada en els primers compassos de 2014 insufla optimisme a Portugal quan es prepara per tancar el seu rescat.

L'abrupta baixada de les taxes d'interès que exigeixen els inversors per comprar títols lusitans, l'èxit en la seva primera subhasta de deute a llarg termini d'aquest any, el suport explícit dels EUA als seus progressos o la decisió de Standard & Poor's de retirar l'estat de "vigilància negativa" en el qual va col·locar el país el setembre, han estat alguns d'aquests senyals més positius.

Tot i que la crisi és encara "actor principal" de l'actualitat, en aquest inici d'any ja li han tret protagonisme la mort de l'exfutbolista Eusébio, la Pilota d'Or a Cristiano Ronaldo, la reelecció de l'actual número dos del Govern com a president del seu partit o el debat sobre el dret dels homosexuals per a adoptar.

El país sembla així recuperar l'interès per altres assumptes no relacionats directament amb els mercats i el deute, eclipsats des que va sol·licitar l'ajuda de la troica (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional), l'abril de 2011.

De fet, la hipòtesi que Lisboa necessiti d'un segon rescat quan acabi el seu programa d'assistència financera -abans de juny de 2014- s'allunya cada vegada més, segons reconeixen la majoria d'analistes i experts.

El dubte se centra ara en si Portugal aconseguirà seguir els passos d'Irlanda i sortir del rescat sense cap necessitat d'ajuda o si, per contra, recorrerà a algun tipus de mecanisme de suport europeu per afrontar amb més seguretat el seu retorn als mercats de deute a llarg termini.

Encara falta, no obstant això, que la millora financera observada en aquestes dues primeres setmanes del 2014 es mantingui i contribueixi a la recuperació del creixement que Portugal ja preveu per a aquest mateix any (s'estima una pujada a l'entorn del 0,8 % del PIB), després de tres exercicis consecutius en recessió.

En un altre ordre de coses, l'agència de qualificació Moody's va pujar la nota del deute irlandès, fins a Baa3 i amb perspectiva positiva, fet que suposa que queda fora de la consideració de "bo escombraries".

Moody's va explicar la seva decisió en "el potencial de creixement de l'economia irlandesa", fet que, unit a la consolidació fiscal actualment en marxa, s'espera que redueixi l'índex de deute del Govern, segons va indicar en un comunicat.