Dl Banc Mundial ha revisat a l'alça les seves projeccions econòmiques per als propers anys. Segons la institució, el 2013 haurà representat el final d'un cicle de creixements modestos, que hauria durat cinc anys, i el 2014 hauria de consolidar-se com l'any de la recuperació d'una tendència de creixement a l'alça, en bona part gràcies a l'impuls de les economies avançades. Entre aquestes, els EUA mantindran el lideratge en la contribució al creixement mundial, amb un avenç previst d'un 2,8%, molt per sobre de l'1,4% i l'1,1% previst per al Japó i a l'àrea de l'euro, respectivament.

Per a les economies emergents, es revisa lleugerament a la baixa les expectatives de creixement per al 2014, malgrat que mantindran ritmes de creixement significatius, d'un 5,3%. La Xina, l'Índia i Rússia segueixen destacant com les economies amb més dinamisme.

Entre les dades econòmiques publicades aquesta setmana, als EUA només s'ha conegut la inflació del mes de desembre, que va tancar el 2013 amb un creixement d'un 0,3% mensual i d'un 1,7% interanual, mentre que la subjacent creix d'un 0,1% i d'un 1,7%, respectivament.

A l'àrea de l'euro, sorpresa positiva de la producció industrial del mes de novembre, que va registrar un fort creixement d'un 1,8%, repuntant amb intensitat respecte al mes anterior. Però la dada que ha provocat més decepció entre els analistes ha estat l'estimació del PIB del 2013 d'Alemanya, que situa el creixement en un 0,4%, una dècima per sota de les previsions. Aquest creixement, si es confirmés, seria el més modest dels darrers quatre anys. Per components, la notícia més desfavorable és la forta desacceleració que haurien experimentat les exportacions, mentre que la demanda interna estaria liderada pel consum privat.

A Espanya, les principals notícies econòmiques han estat relacionades amb el sector de la construcció, que segueix mostrant una forta davallada en la darrera part de l'any, després d'haver-se conegut alguna millora entre setembre i octubre. En aquest sentit, destaca l'acceleració del ritme de contracció dels preus de l'habitatge, fins al 9,2% el desembre. Per la seva banda, la compravenda d'habitatge també accelera la seva contracció, fins al 15,9% el desembre, amb caigudes més rellevants entre els habitatges nous, del 22%.

Aquesta setmana també s'ha conegut l'actualització trimestral de les projeccions econòmiques dels principals serveis d'estudis del país, que publica Funcas. En línees generals s'ha observat una revisió a l'alça, així el consens d'analistes anticipa un avenç d'un 0,9% del PIB per al 2014, dues dècimes per sobre de l'anterior estimació, gràcies principalment a la millora de la contribució de la demanda interna. En aquest mateix sentit, el Ministeri d'Economia i Competitivitat ha ?anticipat que estima que el creixement del darrer trimestre de l'any s'hauria ?accelerat fins al 0,3%, des del 0,1% anterior, ?alhora que anticipa que el 2014 la taxa ?d'atur es podria reduir per sota del 25%, ?millorant en més d'un punt percentual les anteriors projeccions de l'organisme.