democràcia segrestada?

21.01.2014 | 07:14
democràcia segrestada?
democràcia segrestada?

Comencem amb una citació llarga, però interessant: "La concentració de riquesa extrema corroeix les institucions, de manera que els Governs deixen de procurar el benestar dels seus ciutadans i passen a servir els interessos d'una minoria acabalada. Al llarg de la història, grups amb poder econòmic s'han valgut d'aquest poder per influir sobre les institucions formals i informals (i en ocasions capturar-les) i aconseguir així un tracte a favor de les elits en la definició de lleis i normatives. L'actual augment de la desigualtat econòmica en (i entre) molts països del món accentua aquesta tendència en espiral. En societats molt desiguals, un gran nombre de persones no tenen control sobre les seves vides ni poden exercir els seus drets. Aquestes societats són enormement vulnerables a les tensions socials. És necessari actuar per revertir la desigualtat i la concentració de riquesa per afavorir societats segures i pròsperes i per acabar amb la pobresa".
Aquesta citació és la síntesi que l'organització Oxfam ha realitzat del seu informe "Governar per a les elits: segrest democràtic i desigualtat econòmica", presentat just abans de la reunió anual dels principals líders financers, empresarials i polítics del món al Fòrum Econòmic de Davos.
Una altra cita de l'informe: "Els casos en els quals els interessos d'una minoria econòmicament poderosa s'han imposat per sobre dels interessos de la ciutadania del carrer són nombrosos en la història de la nostra democràcia. La crisi econòmica, financera, política i social que pateix Espanya avui té bona part del seu origen precisament en aquestes dinàmiques pernicioses on l'interès públic i els processos democràtics han estat segrestats pels interessos d'una minoria, mentre la ciutadania romania majoritàriament al marge de la situació, renunciant a vigilar l'acció del poder enfront dels seus drets".
I una darrera cita sobre la situació espanyola: "Que no s'hagi fet recaure l'esforç econòmic per encarar la crisi en els qui tenen més recursos, juntament amb la impunitat amb que s'ha tractat als responsables del desastre financer, i la falta d'una actuació clara i contundent contra una corrupció les evidències de la qual es multipliquen dia a dia, inoculen una tensió insuportable en la societat".
Unes reflexions clares que ajuden a entendre la crisi que sacseja tota l'estructura política. El sistema perd legitimitat perquè permet l'augment de les desigualtats. Així de clar.

Economia

Investigadors d'Eurecat, en una imatge d'arxiu.
Tecnologia gironina per millorar l'eficiència dels parcs eòlics

Tecnologia gironina per millorar l'eficiència dels parcs eòlics

Un projecte del Parc Científic permet a les empreses optimitzar els processos per obtenir aquest...

Els residus de les empreses gironines es redueixen tot i la recuperació econòmica

Els residus de les empreses gironines es redueixen tot i la recuperació econòmica

Les deixalles generades per la indústria a la demarcació arriben a les 337.000 tones i suposen...

Es creen a Girona 32 empreses de persones amb risc d´exclusió

Es creen a Girona 32 empreses de persones amb risc d´exclusió

El programa d'inclusió sociolaboral «Incorpora» de La Caixa permet la creació de petites...

El PIB de la Unió Europea manté un creixement del 0,6% entre abril i juny

El PIB de l'eurozona i de la Unió Europea (UE) va mantenir el seu creixement sense grans...

Enllaços recomanats: Premis cinema