C

ada vegada són més les sentències que donen la raó als titulars de participacions preferents que van adquirir aquest producte d'alt risc sense haver estat degudament informats per les entitats financeres. L'any passat van començar arribar als jutjats aquests casos, i prop d'un 10% de les demandes tramitades a tot l'Estat van ser impulsades per l'Associació per a la Defensa dels Afectats per les Entitats Financeres (Apdef).

Fundada fa un any i mig a Girona, el 95% de sentències o acords tramitats per l'associació han permès que els clients recuperin el 100% del seu capital, els interessos i les costes. Són un total de 3,5 milons d'euros sobretot, dels estalvis que els clients de Bankia i CatalunyaCaixa van confiar a les seves entitats, sense saber que estaven comprant participacions d'alt risc.

"Els bancs van actuar amb mala fe a l'hora de vendre aquests productes", indica el president de l'asociació, Francesc Garcia Rafanell, que afegeix: "Quan la gent signava, sense saber-ho, en realitat estava entregant els calés al banc, i els seus estalvis entraven a formar part dels recursos propis de l'entitat".

Des de l'Apdef intenten que els seus associats tinguin accés a advocats de cert prestigi i solvència que els permetin portar el seu cas amb garanties. De moment, els resultats obtinguts els avalen.

Segons el president de la plataforma, si els bancs i caixes ho haguessin explicat amb claredat, no haurien fet "ni un sol contracte de preferents". "Es tracta de productes dolents i perversos", assegura l'advocat.

A més dels 89 litigis resolts, l'Apdef està tramitant actualment 1.100 demandes més a Catalunya, de les quals 850 ja estan entrades als jutjats. En total, el volum de diners que representen és de 43 milions d'euros.

Francesc Garcia confia, però, que d'aquí a finals d'any aquesta suma ascendeixi als 70 milions i que el nombre de litigis que gestioni l'Associació superi ja els 2.000. De fet, ara mateix, la plataforma ja s'ha començat a estendre arreu de l'estat Espanyol, mitjançant acords amb despatxos d'advocats de llocs com Oviedo, Sevilla, Madrid i Galícia.

150 demandes a Girona

En aquests moments, la plataforma compta amb uns 1.800 associats, la gran majoria dels quals són de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A Girona, l'Apdef gestiona a hores d'ara unes 150 demandes (una xifra similar a les que sumen les de Tarragona i Lleida juntes).

A les comarques gironines, segons precisa Garcia, la plataforma ha portat un dels casos davant l'Audiència de Girona. El jutjat, en aquesta ocasió, no els havia donat la raó, però l'Apdef confia que ara, després de recórrer, l'Audiència dictamini a favor de l'afectat per les preferents.

La de l'Apdef no és l'única iniciativa sorgida des de Girona en relació als afectats per la mala praxi en la comercialització de participacions preferents o deute subordinat. Una altra és la Plataforma d'Afectats per les Participacions Preferents, que van posar en marxa els advocats Antoni Blanch i Andrés Ruiz, que acumulen ja diverses sentències favorables.