Els constructors gironins miren cap a les generacions antigues per recuperar les tècniques més tradicionals. Enmig d'una profunda crisi i després d'un boom immobiliari en què primava la rapidesa, el sector admet que en bona part de les noves empreses "hi ha un escàs coneixement del vessant artesanal dels oficis de la construcció".

Per això, la Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC) juntament amb el Col·legi d'Arquitectes han posat en marxa la titulació de "Mestre en Construcció Tradicional". Adreçada a associats de la UEC i a tècnics relacionats amb el sector, l'objectiu és preservar els oficis relacionats amb l'art de rehabilitar edificis, cases i qualsevol altre immoble de valor arquitectònic.

La titulació acreditarà quines empreses tenen la capacitat d'executar aquestes obres de restauració i rehabilitació utilitzant mètodes, tècniques i materials tradicionals.

"Més que convertir-se en experts, es tracta que els constructors coneguin totes les possibilitats que tenen", va explicar Olga Muñoz, coordinadora del curs.

Joan Casadevall, portaveu de la UEC destacava que "aquest projecte dota de valor la recuperació i la rehabilitació arquitectònica del patrimoni català", i feia una crida a "recuperar les tradicions arquitectòniques dels grans artesans d'abans".

Federic Cabré, president de la demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va afegir que "el proper creixement estarà basat en omplir les nostres poblacions, no serà un creixement d'expansió sinó de recuperació i rehabilitació".

Els impulsors d'aquest curs també van voler desmentir que la rehabilitació sigui cara. "Fins fa poc es preferia tirar a terra i refer -amb una estètica semblant- abans que recuperar allò que ja hi havia dempeus. Les tècniques tradicionals poden ser també més econòmiques", van destacar.

El curs s'estructura en 4 mòduls de 42 hores cadascun. Cada mòdul té una durada de 6 setmanes, però els mòduls estan separats en el temps de manera que el conjunt del curs sencer es farà al llarg d'un període de dos anys. Les empreses que hagin participat en els 4 mòduls obtindran el certificat.

Aquest gener, comença el primer mòdul, dedicat a la pedra, i ja ha cobert les 25 places que s'ofereixen. Tant és així, que ja se n'ha programat una segona i fins i tot s'estudia algun tipus d'oferta formativa específica per als constructors dels Ripollès.