Espanya ha superat una situació extremadament difícil i repunta ja entre les principals economies europees, encara que manté una inacceptable taxa d'atur que pot posar en perill l'incipient recuperació, segons economistes i experts reunits en el Fòrum Econòmic de Davos. Aquesta va ser la principal conclusió del debat que van mantenir un grup d'economistes i directius en el Fòrum Econòmic de Davos, durant el qual es van referir al paper d'Europa en el context mundial i a les seves possibilitats de competir en igualtat de condicions amb els Estats Units i la Xina.

Entre els 28 països de la Unió Europea, el president d'Accenture, Pierre Nanterne, va destacar Espanya com el país que més esforços ha realitzat partint d'una situació extremadament difícil, i en el qual més evidents són les millores de la situació econòmica.

Mentre França està encara en greus problemes i Itàlia només comença a sortir de la crisi, va assenyalar Sir Martin Sorell, conseller delegat del gegant britànic de comunicacions WPP, Espanya ja repunta tot i l'elevada taxa d'atur, que entre els joves arriba al 50%.

No obstant això, la desocupació entre els joves no és només un problema d'Espanya, sinó de tot el continent, en el qual s'acabarà perdent una generació sencera que no té ni present ni futur, va advertir l'economista nord-americà i professor de la Universitat de Harvard Kenneth Rogoff.

El "terrorífic" nivell d'atur juvenil no és l'únic llast que suporta Europa, que ha de fer front també a l'important envelliment de la població i als alts costos de l'energia.

Rogoff va arribar a dir que ja gairebé es pot parlar d'Europa com a "emergent", i va alertar de l'encara greu problema que representa el deute europeu, que no es resoldrà amb un creixement del PIB de només l'1%.

En aquest sentit, el president de la italiana Eni, Giuseppe Recchi, va afirmar que la recuperació econòmica d'Europa depèn que se situï com un lloc atractiu per invertir i produir, ja que les nacions competeixen entre elles de la mateixa manera que ho fan les empreses.

El cost de l'energia, va assenyalar, és determinant, i en això els Estats Units tenen un clar avantatge sobre Europa, on el cost energètic duplica el nord-americà. La diferència entre uns països i altres, va afegir, la marquen els governants, que són els que poden fer més o menys difícil invertir i produir al país.

Optimisme poc justificat

L'expresident del Bundesbank Axel Weber, per part seva, va assegurar que l'optimisme sobre la recuperació a Europa "no està totalment justificat", ja que una mitjana de creixement de l'1% és insuficient per crear ocupació i atreure inversions.

Han millorat els mercats financers, va reconèixer, però no l'economia real, al mateix temps que es perfilen nous riscos, com la creixent presència dels partits antieuropeistes als parlaments nacionals que desembarcaran també al Parlament Europeu.

La recepta per combatre la desocupació en general i la juvenil en particular passa per situar Europa al nivell de la Xina o els Estats Units, quelcom impossible si no s'aposta de manera decidida per les noves tecnologies i la innovació.