Els exportadors gironins van tancar el 2013 un any històric. A l'espera de les dades oficials d'Aduanes del desembre, fins al novembre les vendes a l'exterior seguien a ritme de rècord. En els primers onze mesos de l'any, les empreses de la demarcació van vendre a l'estranger productes per valor de 3.954 milions d'euros, un 1,1% més que l'any anterior. En el mateix període, les importacions sumaven 1.863 milions, amb un creixement acumulat del 0,4%.

Tot i les xifres rècord, el 2013 va estar condicionat per la clara desaccelaració del sector alimentari, el motor exportador de la demarcació, liderat pel carni. Una de les raons cal buscar-la en el bloqueig que les autoritats russes van aplicar al porcí espanyol al·legant motius sanitaris.

No obstant, els fabricants de béns d'equip (bàsicament maquinària) han agafat el relleu, i fins al novembre registraven un creixement de les exportacions del 7,7%.

Un altra factor que ha condicionat l'evolució de les exportacions ha estat l'alentiment de l'economia europea, que concentra les vendes de les empreses gironines. Els mercats emergents han estat molt més dinàmics en aquest sentit.

Les vendes a l'exterior de Catalunya del gener al novembre van sumar 54.120,2 milions d'euros, un 25,1 % del total del cojunt de Espanya, encara que només un 0,7 % més que en el mateix període de l'any anterior. Les importacions van ser encara més grans i van arribar als 61.460 milions, un 3,6 % menys. El resultat és que el dèficit comercial català es va reduir un 26,8 % fins al novembre en comparació al mateix període de l'any anterior.

D'entre les exportacions catalanes, destaquen les de productes químics (+ 4,9 %) i les de béns d'equip (+ 1,6 %), si bé les importacions de productes químics també van créixer un 2 %.

Al conjunt d'Espanya, el dèficit comercial s'ha reduït el 52,1 % fins al novembre del 2013 i suma 14.125,4 milions d'euros, gràcies al creixement de les exportacions que segueixen impulsant el sector exterior i han tornat a marcar un rècord històric en el seu acumulat total des del 1971.

País Basc, Navarra, La Rioja, Galícia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Cantàbria, Astúries i Aragó són les úniques comunitats que presenten superàvit comercial.