Si per alguna cosa s'ha caracteritzat l'entitat de gestió d'actius immobiliaris procedents de la banca (Sareb) ha estat per l'escassa trasparencia dels seus processos interns. Malgrat comptar amb capital públic i haver-se convertit en la major propietària immobiliària d'Espanya, són legió els professionals del sector que han trobat veritables dificultats per trobar interlocució amb el també denominat banc dolent. Ara s'ha sabut que la cúpula de l'entitat era una olla de pressió que ha acabat per esclatar.

Dimarts va transcendir que el director general Walter de Kyba té previst abandonar la Sareb per les diferències d'opinió amb la seva presidenta Belén Romana. Les discrepàncies vénen des de lluny i Romana ja va iniciar abans de finalitzar l'any un procés de relleu en la direcció general. La presidenta pretén que el nou número dos tingui un perfil financer però també "més executiu". Romana creu que Walter de Luna ha efectuat una labor de teixir xarxes i contactes amb grans fons d'inversió, que han desembocat en algunes grans operacions de venda. Però es fa necessari potenciar "la gestió minorista". "Hi ha préstecs i actius que es poden deteriorar i cal començar a gestionar-los", assenyalen fonts solvents.

Les mateixes fonts expliquen que aquesta labor va des d'acabar promocions en curs fins a "executar hipoteques impagades", cosa que fins ara no estava passant però que pot posar en un compormís a centenars de promotors mitjans i petits, atès que la Sareb no té capacitat per refinanciar operacions.

Encara que la missió de la Sareb és tractar de rendibilitzar al màxim els actius adquirits amb descomptes als bancs que han rebuts ajudes públiques, hi ha molt malestar entre els agents del sector immobiliari per com s'estan gestionant les carteres. Un exemple: Un promotor amb un crèdit procedent de NCG de 2,4 milions va oferir una quitació de 600.000 euros a canvi de pagar de cop 1,8 milions restants, una possibilitat que oferia el denominat Pla d'Oportunitat de la Sareb. Inicialment va rebre el vistiplau a l'operació i fins i tot va arribar a tancar data per a la signatura, però finalment el banc dolent es va tirar enrere i l'operació està avui encallada.

A això cal afegir els casos en els quals els prestataris s'han trobat amb els seus crèdits en mans de fons d'inversió. L'absència o canvis en la interlocució és un altre dels aspectes que genera malestar en el sector immobiliari.

És difícil calibrar si totes aquestes qüestions eren responsabilitat de Walter de Luna o Belén Romana. La veritat és que la relació entre els dos era dolenta. De Luna, procedent d'ING Direct, té una visió a llarg termini, mentre Romana, aposta per estratègies més agressives.