C

oca-Cola Iberian Partners ha precisat, centre per centre, els treballadors que es veuran involucrats per l'ERO que afectarà 1.253 empleats -772 seran acomiadats i 481 mobilitzats-, per als qui la companyia perd "l'espurna de la vida" de la qual sempre ha fet gala.

Considerada a si mateixa com l'empresa de la "felicitat" -té constituït fins i tot el denominat Institut de la Felicitat-, Coca-Cola s'enfronta a la seva primera gran crisi laboral des que s'instal·lés a Espanya en els anys 50.

Encara que tècnicament són els seus embotelladors els que adopten aquesta mesura per imposició de la multinacional amb seu a Atlanta -amb l'objectiu és ser més productius i tenir una estructura més simple que operi sota uns mateixos criteris-, la marca se'n ressentirà.

Ho ha fet des del minut u: ja comencen a corren en la xarxes socials propostes d'incloure els noms dels afectats en les llaunes de Coca-Cola, emulant l'última campanya de la companyia en les quals les seves llaunes i ampolles portaven imprès els més comuns entre els espanyols.

La notícia ha estat portada de diaris i ha obert informatius de televisió, i els sindicats es preparen per fer més soroll, com en el cas de Madrid -que a més ahir va signar el seu conveni col·lectiu-, on han plantejat una vaga indefinida.

Els representants dels treballadors analitzen ara la densa documentació presentada per trobar alguna escletxa legal que freni l'ERO d'una empresa que, asseguren, no ha parat de tenir beneficis.

Els treballadors van assegurar ahir a les portes del centre de Madrid sentir-se enganyats després que la companyia els anunciés el desembre unes mesures que no suposarien "acomiadaments forçosos, sinó que tot seria voluntari".

Les mesures plantejades deixaran la plantilla -sense comptar "eventuals, sistemes, jubilats parcials i discontinus"- en 3.063 empleats, una xifra que l'empresa qualifica de necessària, davant dels 3.835 actuals.

Quatre plantes tancades

Segons figura en la documentació lliurada als sindicats, Coca-Cola reorganitzarà la plantilla de pràcticament tots els centres de treball amb els quals compte i suposarà el tancament de les plantes d'Astúries (en Colloto, Siero), Madrid (a Fuenlabrada), Palma de Mallorca i Alacant.

Entre els centres de treball més afectats, figura el de Madrid, amb 404 afectats d'un total de 749 llocs de treball fixos.

La segueix la planta d'Alacant on, segons la proposta de l'empresa, els implicats ascendeixen a 111, de les 153 persones que componen la plantilla; a Palma de Mallorca, seran 64 treballadors d'un total de 138 persones; i a la planta d'Astúries, 87 de 102 treballadors. Destaquen també altres centres operatius, com Corunya, on no es compta amb 71 treballadors, o València, on la xifra d'afectats arriba a 87.

Les mesures anunciades "tocaran" a pràcticament tots els centres de treball de les embotelladores. En total, les set embotelladores donen feina a 4.276 treballadors, dels quals 3.835 formen la plantilla fixa, 158 són eventuals, 41 de sistemes, 160 jubilats parcials i 82 fixos discontinus.