La Generalitat vol cobrar 3 € anuals per cada connexió a Internet

Les operadores emprendran accions legals si Catalunya aplica la taxa pel sector audiovisual

26.01.2014 | 06:52
Polèmica per les connexions.
Polèmica per les connexions.

La Generalitat de Catalunya va anunciar ahir que cobrarà 0,25 euros cada mes, un total de tres euros l'any, a les operadores de telecomunicacions per cada connexió contractada en el territori català amb la finalitat de fomentar la producció i millora del sector audiovisual català. Hores després, Ametic, la patronal que agrupa els operadors i fabricants tecnològics, va advertir ahir ique si aplica la taxa per connexió a Internet a Catalunya les empreses afectades "iniciaran accions legals" en l'àmbit autonòmic, nacional i europeu amb la finalitat d'anul·lar-la.

En un comunicat, Ametic considera aquest impost "injust i arbitrari", i per això mostren la seva "oposició frontal" a una taxa que, diuen, els obligarà a assumir "uns costos innecessaris que no tenen res a veure amb la prestació de serveis en condicions econòmiques rendibles".

Recaptar 20,5 milions anuals

El conseller català de Cultura, Ferran Mascarell, va explicar que es tracta d'un nou tribut, denominat impost als operadors proveïdors de continguts per Internet per al foment del sector audiovisual, amb el qual s'espera recaptar cada any uns 20,5 milions d'euros, i que podria estar aprovat abans de l'estiu.
L'Associació d'Empresa d'Electrònica, Tecnologies de la Informació, Telecomunicacions i Continguts Digitals (Ametic), amb seu a Madrid, ressalta en el comunicat la "severa pressió fiscal" a la que està sotmesa el sector.

"No ha d'oblidar-se que la imposició fiscal al mercat de les comunicacions electròniques és la més elevada de tots els sectors econòmics", destaca Ametic, que assegura es tracta d'un sector "acorralat a impostos".
La taxa per operador, per numeració, per utilització de l'espectre radioelèctric, les taxes locals per utilització del domini públic, les taxes per finançar RTVE o bé la inclosa a la llei audiovisual són alguns exemples de la càrrega fiscal que denuncien les operadores.

"Continuar incrementant càrregues en el sector pot conduir a desincentivar la inversió per al desplegament de les noves xarxes fixes i mòbils d'alta capacitat, unes infraestructures imprescindibles per contribuir a que Espanya formi part del nou ecosistema digital", adverteix la patronal, que entén que decisions com les de la Generalitat "són contràries a l'esperit" del projecte de la llei general de telecomunicacions.

Enllaços recomanats: Premis cinema