El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Pere Torres, ha presentat aquesta setmana el Pla Àfrica, que pretén impulsar exportacions d'empreses catalanes a l'Àfrica subsahariana. L'agència per a la competitivitat de l'Empresa del Departament d'Empresa i Ocupació, ACC1Ó, liderarà un projecte que comptarà amb la col·laboració de consultores, entitats financeres, escoles de negoci i altres agents. El primer pas ha estat obrer, a principis de gener, una antena comercial a Accra, la capital de Ghana. Segons Torres, l'objectiu és "afavorir" l'interès de les empreses catalanes per l'Àfrica, perquè en el futur "hi haurà moltíssimes oportunitats econòmiques" en aquest territori.

El pla, que té l'objectiu de sensibilitzar un miler d'empreses en els propers tres anys, es vertebra sobre dos eixos. D'una banda es vol donar suport sobre el territori amb la creació d'una xarxa d'antenes a l'Àfrica subsahariana. Així, després de la d'Accra es preveu obrir-ne a Dakar (Senegal), Nairobi (Kenya) i Luanda (Angola). Aquestes antenes oferiran acompanyament integral a les empreses amb serveis personalitzats per promoure les vendes i implementacions als mercats del continent.

D'altra banda, es vol sensibilitzar les empreses catalanes sobre les oportunitats que presenta l'Àfrica. S'organitzaran taules rodones temàtiques i conferències per estudiar quins són els problemes que es troben les empreses a l'hora d'entrar al mercat africà i les millors estratègies per solucionar-los. També es crearà el Club Àfrica, que reunirà periòdicament un grup d'empreses catalanes amb experiència o interès en internacionalitzar-se al continent, per intercanviar coneixements.

Des del Govern s'indica que s'ha triat l'Àfrica subsahariana perquè "evidencia un dinamisme i una gran projecció econòmica". A més s'ha detectat "un interès creixent de l'empresariat català per exportar-hi". Prop de mil milions de persones viuen en aquesta franja de l'Àfrica, que engloba set de les economies de major creixement del món. L'Àfrica representa actualment el 4% de la riquesa mundial, una xifra que es preveu que sigui el 7% el 2030 i el 12% el 2050.