Núria Bosch atén Diari de Girona just després d'escoltar la presentació d'Ángel de la Fuente, que defensa unes tesis molt oposades als seus plantejaments.

Què li ha semblat la proposta?

El que ens han presentat és un exercici acadèmic, però en cap cas no es pot parlar de balança fiscal

Per què?

Una balança fiscal, en última instància, intenta mesurar què aporta un territori al conjunt i què en rep. El que avui ens han presentat barreja despesa autonòmica amb despesa central, i tracten el conjunt d'administracions públiques de tal manera que serà difícil saber què paga un territori i què rep. Neguen el concepte d'autonomia. Consideren que hi ha una caixa única, partint d'un principi d'igualació entre territoris. D'altra banda, és un exercici que inclou molta cuina. Amb això vull dir que plantegen moltes hipòtesis, molts supòsits... i els resultat final depèn d'aquestes opcions prèvies que poden ser molt criticables.

També hi ha un rebuig clar al model de balança fiscal amb el criteri de flux monetari, que és el que vostè defensa.

Sí, menyspreen de ple el criteri de flux monetari, que és més clar i objectiu; s'han de fer poques hipòtesis per saber què es gasta en un territori i què rep a canvi. A més, és l'enfocament més utilitzat internacionalment per fer una balança fiscal. En aquest sentit hem de lamentar que ens estem allunyant dels mètodes estàndard que utilitzen els països normals i creem una metodologia excessivament complexa.

Els seus autors asseguren que pretenen ajudar a entendre millor les diferències entre territoris

Jo crec que el que aconseguiran és confondre el ciutadà.

Però les balances fiscals es podran seguir calculant tal com fins ara perquè asseguren que les dades per fer-ho estaran disponibles.

Però això no depèn d'ells, sinó de Montoro i el ministeri d'Hisenda. Veurem què passa.