L'economista investigador del CSIC Ángel de la Fuente, un dels tres acadèmics que dissenyen la metodologia dels comptes públics territorialitzats, el sistema que suplirà les balances fiscals,va explicar ahir que el finançament de Catalunya se situa amb aquest nou càlcul en la mitjana d'Espanya.

El nou sistema va ser presentat ahir per primer cop en el marc d'unes jornades acadèmiques a Girona, on va detallar que, amb les dades de què disposa de moment, el finançament de les grans comunitats com Catalunya o Madrid està en la mitjana i amb prou feines canviaria la seva situació amb la nova metodologia.

La presentació, que va aixecar gran expectació tant d'acadèmics -va omplir l'aula on feia la presentació- com de mitjans de comunicació, no va comportar gaires sorpreses respecte al que havia avançat De la Fuente en els dies preveis i no va acabar de convèncer la majoria de participants en el congrés.

De la Fuente va reiterar que la seva nova metodologia és la de les balances fiscals "de sempre" -tot i que va admetre que descarta el mètode de càlcul que prefereix la Generalitat-, encara que permet calcular "amb detall, quina part prové de cada partida".

L'objectiu d'Ángel de la Fuente és que, "en lloc que apareguin queixes en abstracte que hi ha poques despeses, veure en quines partides hi ha poques despeses".

De moment, De la Fuente extreu de les dades que coneix que "dos terços dels saldos fiscals regionals vénen del fet que les regions riques paguen més impostos i les pobres, menys".

"L'altre terç de les diferències prové del finançament per càpita i això és el que ens preocupa, perquè hi ha diferències de finançament entre unes regions i altres que poden ser evidència d'un repartiment desigual que planteja problemes d'equitat", va afegir l'investigador.

Va inisistir que "no es tracta de suprimir informació, sinó de donar tota la que hi ha darrere del càlcul, perquè és important per a un diagnòstic més detallat". En aquest sentit, va detallar que qui vulgui calcular les balances fiscals com fins ara disposarà de les dades per fer-ho.

De la Fuente va dir que segons la nova metodologia a Catalunya li resultarà "molt més difícil" defensar l'argument de "l'Espanya ens roba". "Quan només se'ns dóna un número, és molt fàcil pintar el repartiment com una cosa arbitrària; però quan es comença a disseccionar, és més difícil veure-ho com una injustícia", va concretar.

"Hi ha la sensació que Catalunya pateix un espoli constant, però quan es va al detall dels números, jo no veig res d'això", va assegurar. De la Fuente ja va avançar, doncs, que el nou sistema no acabarà amb el dèficit que arrossega Catalunya perquè com a territori "ric", ha de pagar més impostos.

Respecte a una hipotètica Catalunya independent, va subratllar que, en aquest cas, necessitaria serveis que, ara, se li presten, com consolats, ambaixades o exèrcit, de manera que ha considerat impossible extreure quin seria el seu nivell de renda de la balança fiscal.