Ahir entrava en vigor la Zona Única de Pagaments en Euros (SEPA, per les seves sigles en anglès), la nova normativa que permetrà empreses i particulars fer i rebre pagaments electrònics en euros amb les mateixes condicions bàsiques, drets i obligacions, independentment del lloc on estiguin. No obstant, Pere Brachfield, assessor de Pimec, alerta que la morositat augmentarà perquè la nova normativa permet retornar els rebuts domiciliats en un període de 58 dies quan fins ara es limitava a 9 dies.

Segons Brachfield, hi haurà empreses que amb un període tant llarg per fer efectiu el pagament, 58 dies contra els 9 que fins ara tenien, se'ls presentaran més temptacions per retornar rebuts i, per tant, de disposar de més tresoreria per fer front a pagaments a proveïdors o per cobrir les nòmines de les seves empreses.

La SEPA completa el procés de mercat únic a la Unió Europea (UE) que es va iniciar en 2002 amb l'entrada en circulació de l'euro, i dota d'un marc legal homogeni els instruments de pagament en 33 països: els 28 membres de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Mònaco, Noruega i Suïssa.

Els usuaris podran realitzar pagaments en qualsevol d'aquests 33 països amb un sol compte, una única targeta i els mateixos instruments financers gràcies al nou sistema, que unifica les comissions que es carreguen el client i no diferència entre operatives nacionals i internacionals.

El principal canvi que hauran d'afrontar empreses i particulars per adaptar-se a la SEPA és disposar d'un nou codi de compte, denominat IBAN (per les seves sigles en anglès) a través del qual es canalitzaran totes les operacions bancàries.

Qualsevol usuari que vulgui efectuar una ordre de pagament o cobrament -entre les quals figuren les transferències de nòmines, factures, pagament de quotes de col·legis, comunitats i associacions, o rebuts de subministraments o assegurances- haurà de conèixer el seu IBAN.

Aquesta dada, que substitueix al codi de vint dígits utilitzat fins ara a Espanya -codi compte client o CCC-, apareix en l'extracte de compte i altres comunicacions dels bancs, i també està disponible en les aplicacions de banca electrònica.

Les entitats financeres faran l'actualització de manera automàtica i gratuïta en domiciliacions i diferents factures, però caldrà conèixer l'IBAN, que a Espanya tindrà 24 dígits, per realitzar noves transferències i ordres de pagament o cobrament.

Període de transició

En els últims mesos, les autoritats monetàries i supervisores han alertat del retard existent en l'adaptació a les normes de la SEPA, que afecta especialment a pimes, administracions públiques, associacions i fundacions, entre d'altres entitats. Brachfield recorda que les dades recollides per Iberpay, la societat espanyola de sistemes de pagament, indiquen que aquest gener només el 5,7% dels rebuts bancaris compleixen la normativa.

Per això, encara que el nou sistema entrava en vigor ahir, 1 de febrer, la Comissió Europea (CE) ha proposat un període addicional de sis mesos per completar la transició, una pròrroga que encara ha de ser abonada pel ple del parlament Europeu.

Durant aquests sis mesos "els pagaments diferents al format SEPA podran ser acceptats encara per minimitzar qualsevol possible risc de distorsió per als consumidors i les empreses", va explicar la CE.

El comissari de Mercat Intern i Serveis de la CE, Michel Barnier, que va subratllar en un comunicat que un mercat intern necessita una SEPA eficient, va assegurar que "el període de transició no serà prorrogat després de l'1 d'agost".