El Gremi de Promotors de Girona aposta per crear sinèrgies entre les empreses del sector que es mantenen actives per intentar sortejar una crisi que ha acabat per fer desaparèixer moltes companyies. L'entitat acaba de presentar als seus agremiats Promoxarxa, una plataforma pensada per fomentar la col·laboració entre entre empreses, facilitar projectes compartits i captar inversions a les comarques gironines.

"El futur del sector, sis anys després de l'inici de la crisi, continua incert amb una demanda feble i amb un crèdit car i escàs", reflexiona el president dels promotors gironins, Josep Maria Coll.

Segons la seva opinió, "històricament el sector ha funcionat de manera molt aïllada, perquè amb la facilitat de crèdit que hi havia, en tenia prou amb l'entitat financera com a soci. Ara la situació ha canviat radicalment i es tornen a donar les condicions per a engegar projectes de col·laboració".

Entre les accions que preveuen hi ha la "captació d'inversors pel foment d'iniciatives immobiliàries". Per exemple, entre col·lectius estrangers emrgents, family office de format reduït o grups inversors.

També preveuen realitzar accions de promoció conjunta en fires especialitzades o publicitat a l'estranger.

Així mateix, volen potenciar projectes compartits entre agremiats, que sorgissin de la captació que pugui fer Promoxarxa amb propietaris d'actius immobiliaris, com el banc dolent (Sareb), entitats bancàries, administracions locals o col·lectius d'agents immobiliaris.

En qualsevol cas, l'àmbit en el que es preveu una major col·laboració és el desenvolupament de projectes compartits entre agremiats que sorgeixin de la iniciativa d'un d'ells i que necessitin de la col·laboració d'altres membres del col·lectiu. En aquest cas, el procés de participació es regularia per un protocol propi de la plataforma i per les condicions i pilotatge del promotor de la iniciativa.

Segons Josep Maria Coll, encara queden dos o tres anys perquè les comarques gironines absorbeixin tot l'estoc d'habitatge nou pendent de vendre. No obstant això, adverteix que "ja hi ha demanda acreditada en zones molt concretes de la demarcació". Potser no seran grans promocions, però sí que hi comença a haver oportunitats i projectes de reduïda dimensió que són econòmicament viables, que fets en ?col·laboració podrien tirar endavant".