La popularitat de Zara entre personatges famosos contribueix a fer de la seva empresa matriu, Inditex SA, la major firma minorista de modes del món i a situar el seu fundador i màxim accionista, Amancio Ortega, entre les grans fortunes mundials.

Però segons una investigació periodística de Bloomgerg, un altre motiu que fa que Inditex tingui els millors marges de guany del sector -gairebé el 15 per cent- són les operacions d'enginyeria fiscal que cada vegada més estan sota la lupa dels organismes reguladors internacionals.

En els últims cinc anys, Inditex ha traslladat uns 1.400 milions d'euros de guanys a una petita unitat que opera a Holanda i Suïssa. Si bé aquesta filial només dóna feina al 0,1 per cent de la plantilla d'Inditex a tot el món, l'any passat va concentrar gairebé un 20 per cent dels guanys globals de l'empresa matriu.

En part a causa d'aquest trasllat de guanys, Inditex compta amb escassos marges en molts països d'elevats impostos, la qual cosa redueix la seva fiscalitat en alguns dels majors mercats europeus. A Itàlia, Alemanya, França i Gran Bretanya, Zara ha registrat una mitjana de marge de guany d'entre el 3% i el 5% des de 2009, indiquen informes empresarials.

Per exemple, a Itàlia, el benefici d'Inditex s'ha reduït un 50% entre 2009 i 2013. No obstant això, la filial italiana d'Inditex paga cada vegada més royalties a la filial holandesa. Aquesta filial d'Inditex és ITX Merken, es beneficia dels baixos impostos d'Holanda i Suïssa per pagar, de mitjana, un 16% sobre el benefici, una quantitat molt menor que per exemple a Alemanya, on pagaria prop d'un 30%.

Això va reduir de forma legal els impostos d'Inditex -d'uns 240 milions d'euros l'any 2009 a només 73 l'any passat- i va elevar l'ingrés de la companyia més d'un 3%. Gràcies al fort augment del preu de les accions d'Inditex, el fundador i propietari majoritari de la companyia, Amancio Ortega Gaona, es va convertir l'any passat en la persona més rica d'Europa i en la tercera més rica del món.

La companyia amb seu a Arteixo ha assegurat que compleix amb totes les regulacions i que els seus comptes són auditats habitualment.