Tot just fa una setmana, Marck Zuckerberg, fundador de Facebook era el ponent estrella del Mobile World Congress de Barcelona. En aquella conferència mostrava la seva voluntat d'estendre Internet a tot el món amb la iniciativa Internet.org, i també assegurava que després de l'adquisició de WhatsApp (uns 14.000 milions d'euros), Facebook estaria un temps sense fer cap gran operació. Les paraules que va pronunciar van tornar ahir al primer pla de l'actualitat. Si bé en el primer cas, sembla que la seva voluntat és ferma, per aconseguir-ho li caldrà portar a terme una ambiciosa operació. Segons avançava el web TechCrunch, Facebook estaria negociant la compra de Titan Aerospace per una xifra que rondaria els 60.000 milions de dòlars (uns 43.600 milions d'euros)

Titan Aerospace és una empresa que fabrica avions no tripulats gairebé orbitals, que funcionen amb energia solar i que poden volar durant cinc anys sense necessitat d'aterrar.

Aquests aparells poden desenvolupar una funció similar als satèl·lits orbitals, però a un cost molt més econòmic. Podrien potencialment tenir molts usos, des de la meterologia, a les comunicacions, part per la qual Facebook està més interessada, ja que permetria donar senyal d'Internet a grans zones amb escassa infraestructura, com l'Àfrica.

Competència per a Google

La filtració d'aquesta possible operació de Facebook arriba pocs mesos després que Google anunciés una iniciativa amb objectius similars, en aquest cas el "projecte Loon". La idea de Google és establir una xarxa de globus a l'estratosfera, a 20 quilòmetres sobre la superfície de la terra, que també donarien senyal d'Internet a persones que habiten en zones remotes o rurals , que pateixen la falta de cobertura, incloent-hi les persones que podran tornar a tenir Internet després d'una catàstrofe, va explicar Google.

Una vegada que els globus són en el cel, aquests es comuniquen entre si i un d'ells s'uneix al senyal d'Internet a la terra. Cada globus pot proporcionar connectivitat a una zona de 40 quilòmetres de diàmetre , aproximadament, i a velocitats comparables amb 3G. Per connectar-se a aquesta xarxa és necessari tenir una antena especial per a la Internet que arriba als edificis.