El Govern va aprovar ahir una reforma de la llei concursal que busca salvar un gran nombre d'empreses viables però amb un ingent volum de deute que fins ara posava en joc la seva continuïtat i la de milers de llocs de treball.

El deute de les empreses espanyoles va tancar 2013 en 1,3 bilions però, segons les primeres estimacions del Ministeri d'Economia, podria reduir-se almenys un 10%, uns 130.000 milions, gràcies a la reforma de la llei concursal aprovada per decret llei.

Segons la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, es tracta d'"una norma que neix per assegurar el futur de les empreses i evitar solucions d'insolvència", ja que es fomenten els acords de refinançament amb la finalitat d'evitar entrar en concurs.

Així amb els acords entre empreses i creditors hi podrà haver quitances, capitalització de deute i ajornaments.

A més, en els acords individuals de refinançament es podrà arribar a pactes individuals amb un o més creditors, sempre que millorin el patrimoni del deutor i sense que hi hagi necessitat de comptar amb majories de passiu. Aquests pactes només seran rescindibles pel jutge a instància de l'administració concursal.

D'altra banda, els acords col·lectius de refinançament se simplifiquen, ja que s'elimina l'exigència d'un informe d'expert independent, que serà substituït per una certificació de l'auditor de comptes, que acrediti les majories de passiu exigides per assolir el pacte.

En el cas d'acords col·lectius de refinançament homologats judicialment serà més senzilla la intervenció judicial, mentre que la majoria exigida per aconseguir l'acord passa del 55 % al 51 %.

Com a novetat, en els préstecs sindicats, s'entén que els creditors prestamistes subscriuen l'acord de refinançament quan voti a favor el 75 % del passiu representat pel préstec.

N'hi haurà prou amb el suport d'un 60 % per a ajornaments del deute de fins a 5 anys i la conversió de crèdits en préstecs participatius pel mateix termini.

Per al cas d'esperes entre 5 i 10 anys caldrà l'aprovació del 75 % dels creditors, la mateixa proporció per aplicar quitances o capitalitzar el deute.

Segons fonts del Ministeri d'Economia, no podran aplicar-se quitances en els deutes amb Hisenda o la Seguretat Social, igual que aquests dos creditors tampoc podran entrar en el capital de les companyies.

D'altra banda, quan s'iniciïn les negociacions amb els creditors, es paralitzaran les execucions de béns per un termini màxim de 4 mesos des de la comunicació del deutor.

Respecte al "diner nou", amb caràcter extraordinari i temporal, les injeccions que es facin en el termini de dos anys des de l'entrada en vigor del text a l'hora de refinançar una companyia, tindran preferència de cobrament enfront de la resta de deutors en el cas que s'arribi al concurs.

Per incentivar que hi hagi un gran nombre d'acords, la banca podrà alliberar provisions pels préstecs concedits, per a la qual cosa el Banc d'Espanya fixarà en el termini d'un mes regles homogènies per millorar la qualificació del deute subsistent després del pacte.

Una altra de les novetats és que ja no serà obligatori llançar una OPA quan se superi el 30 % d'una companyia com a conseqüència d'un acord de refinançament homologat judicialment, cosa que no treu que al final hagi de fer-ho si posteriorment decideix elevar la seva participació voluntàriament.

Col·laboració de la banca

Els bancs espanyols van mostrar la seva disposició a col·laborar amb el Govern per salvar empreses que puguin ser viables malgrat el seu elevat endeutament, perquè estan convençuts que les mesures poden contribuir a la millora de la situació econòmica.

Des de l'Associació Espanyola de Banca (AEB) destaquen que aquest projecte pot ser positiu per a l'economia i es comprometen a col·laborar, la qual cosa significa que els bancs espanyols hauran d'acatar, "una vegada més", l'assumpció de majors compromisos a través de quitances de deute, capitalització de la mateixa i altres fórmules de refinançament contemplades en aquesta iniciativa.

Decepció dels autònoms

Per la seva part, l'organització d'autònoms UPTA va assegurar que més del 75 % del teixit empresarial no es podrà acollir a les mesures aprovades pel Govern, ja que està pensada prioritàriament per ajudar a "netejar" els balanços de les entitats financeres i possibilitar la recuperació d'algunes mitjanes o grans empreses. El secretari general d'UPTA, Sebastián Reyna, afirma que el decret llei només pot ser positiu si va acompanyat per un altre pla de reestructuració i de recuperació de la solvència d'autònoms i microempreses.