Les prospeccions petrolíferes que duen a terme des de gener les companyies Cairn Energy i Genel Energy a l'Atlàntic han confirmat l'existència de petroli en el subsòl de l'àrea marítima que separa Canàries del Marroc, segons ha anunciat la segona de les empreses. Les dues companyies, que posseeixen cadascuna el 37,5% dels drets d'aquestes prospeccions, porten setmanes treballant amb la plataforma de perforació Cajun Express en aquesta zona, que limita amb les quadrícules assignades a Repsol en les aigües de jurisdicció espanyola, a l'est de les illes de ?Fuerteventura i Lanzarote.

El seu objectiu en aquests treballs era el de confirmar la presència de petroli en capes del subsòl del Juràssic Superior que ja havia detectat el 1968 la companyia Esso en aquest mateix punt, proper al cap Juby, i seguir perforant 1.000 metres més avall fins arribar als estrats del Juràssic Mitjà. En l'últim informe que ha presentat als seus accionistes, datat el passat dia 6 de març, Genel Energy anuncia que la perforació en el pou Juby Maritime I "confirma la presència de petroli a Juràssic Superior, com originalment s'havia comprovat" a uns dos quilòmetres d'aquest mateix punt.

Cairn Energy considera que poden existir reserves de petroli equivalents a 70 milions de barrils, segons va publicar la mateixa companyia escocesa a la seva web abans d'iniciar aquests treballs.

Prohibició a Repsol

El Govern de Canàries considera que la possibilitat que el Marroc trobi petroli al subsòl de l'àrea marítima que separa les illes d'aquest país reforça la seva demanda a l'Executiu espanyol perquè paralitzi les prospeccions de Repsol, que multiplicarien els riscos per a l'arxipèlag.