La pensió mitjana de les dones espanyoles és de 659 euros, un 38% menys dels 1.067 euros que perceben els homes, segons un estudi de l'IESE, en col·laboració amb VidaCaixa, que es va presentar a Barcelona.

Els homes han treballat una mitjana de 43,4 anys, mentre que les dones només ho han fet de forma remunerada una mitjana de 12,8 anys, la xifra més baixa d'Europa.

A més, el sou femení és un 23% inferior al masculí, fet que comporta "desigualtats en les futures prestacions de jubilació".

L'estudi alerta que el sistema de pensions públic "perpetua i amplia les desigualtats que es produeixen al mercat laboral entre homes i dones".

Les principals causes d'aquestes desigualtats són "la menor participació de les dones al mercat laboral, el menor temps de dedicació a un treball remunerat i els ingressos inferiors als dels homes".

Segons l'estudi, aquests factors "repercuteixen directament en el càlcul de la pensió pública, fent més vulnerables les dones en l'etapa vital que requereix una major protecció".

El document alerta de la "feminització de la vellesa" i pronostica una tendència en l'esperança de vida creixent que, de complir-se, el 2021 els homes viurien 81,2 anys i les dones 86,5; i, el 2051, els homes 86,8 i les dones, 90,8.

En aquest sentit, Espanya passaria de tenir un 17% de la població més gran de 64 anys, al 37% el 2052.

A més, l'estudi recorda que la "majoria de conflictes de conciliació entre treball i família es resolen perquè la dona renúncia durant un període de temps a un treball remunerat o bé redueix la seva jornada laboral".

El document alerta de la insostenibilitat del sistema de pensions ja que, de continuar la tendència demogràfica i laboral, dibuixaria una Espanya el 2052 en la que cada contribuent hauria de mantenir un pensionista.

L'estudi assenyala l'augment de l'esperança de vida i les baixes taxes de natalitat com els principals factors que "repercuteixen en la sostenibilitat financera del sistema de pensions espanyol".

Actualment, "l'aportació mitjana d'un home d'entre 50 i 65 anys al seu pla de pensions privat és un 21% superior a la de la dona".

En el cas de les pensions de les dones, l'IESE proposa que l'Estat "aporti la cotització de jubilació de les dones en cas d'excedència o, parcialment, en casos de reduccions de jornada mentre aquestes estiguin a càrrec dels fills més petits o de majors dependents".