L'anomenen Projecte Midas i ha estat promogut pel Govern central a través d'una modificació de la Llei Concursal. Les sis principals entitats financeres d'Espanya (Santander, BBVA, Caixabank, Sabadell, Bankia i Popular) estan treballant en la creació d'un fons o banc dolent al que aniran a parar les participacions i crèdits amb dificultat de cobrament de grans companyies hiperendeudadas i la càrrega financera de les quals posa en risc la seva continuïtat malgrat comptar amb una activitat viable.

Fins avui, la banca ha fet una preselecció de mitja desena de companyies el resultat de les quals d'explotació és positiu però que es veuen llastrades per un endeutament excessiu

Fonts financeres assenyalen que la filosofia de les entitats financeres del banc dolent per a empreses és agrupar deutes, convertir-les en capital, intervenir en la gestió econòmica de les empreses i tractar de reflotarlas. L'alternativa és deixar-les caure en concurs de creditors i, en molts casos, abocar-les a la liquidació.

Per a aquesta prova pilot han estat seleccionads companyies com Ros Casares, Kalise, Cegasa o Freiremar. No obstant això, el nombre d'empreses podria elevar-se a una trentena. Si l'assaig es desenvolupa amb èxit entraran nous aspirants.

Només per a SA i SL

La norma promoguda pel Ministeri d'Economia va només dirigida a societats anònimes i limitades. Això exclou a autònoms i altres formes de producció com les cooperatives.

En qualsevol cas, tot indica que els bancs estan sent molt cauts a l'hora de seleccionar candidats. D'entrada, no acaben de posar-se d'acord a l'hora de configurar el fons, consensuar equips de gestió i polítiques de reestructuració en les empreses. Cal tenir en compte a més que no totes les entitats tenen el mateix percentatge de risc contret amb les empreses.

La creació del Projecte Midas va ser encarregat als bancs d'inversió N 1 i McKinsey, que segons fonts financeres pugnen per fer-se amb el control i l'adreça d'aquesta banc dolent d'empreses.

Les condicions dels bancs

Les sis entitats financeres espanyoles que participaran en la iniciativa han posat les seves condicions al ministre d'Economia, Luis de Guindos. No volen que l'experiment tingui un reflex positiu en els seus comptes o almenys que no tingui impacte negatiu. Així, per exemple, aposten perquè en traspassar el deute morós al banc dolent aquest passi a considerar-se de bona qualitat i s'evitin haver de provisionar-lo de forma addicional. També volen que el deute no sigui subordinat en cas de concurs de creditors. A més, la possible capitalització del deute no tindrà impactes fiscals afegits