Les aigües de Comforsa han tornat al seu curs després d'algunes setmanes esverades. Ahir al matí els sindicats que formen part del comitè d'empresa i la direcció de la companyia van presentar conjuntament els detalls del nou conveni col·lectiu que regirà durant els propers tres anys. El nou conveni preveu la congelació dels salaris, si bé contempla una bonificació a la productivitat, i una reducció del nombre de temporals a la plantilla.

Empresa i sindicats van explicar que el conveni es basa en un model estès a Europa, que ha d'ajudar a millorar la competivitat de Comforsa, amb mesures que han de combatre l'absentisme, situat actualment per sobre del set per cent.

Xavier Rodríguez, president del comitè d'empresa i sindicalista de referència de CCOO al Ripollès i la Cerdanya, va assenyalar que el principal objectiu era "que els treballadors no perdessin drets socials", tot i que haurien preferit també un sou fix.

El conveni preveu el manteniment de la jornada de treball anual i consensuar mesures per reduir l'absentisme laboral, que és d'un 8% de mitjana. Des de la direcció s'ha matisat que això no vol dir "anar a treballar malalt" sinó que s'ha de millorar en temes com la gestió i l'organització de la feina. Sobre aquest aspecte, el president dels comitès d'empresa va apuntar que un aspecte clau serà la millora de les condicions de treball -com ara més inversió per tenir maquinària més segura- i va recordar que en ser una indústria de forja les condicions laborals són molt dures. "Es treballa a temperatures extremes, amb una ergonomia difícil, un treball repetitiu; si millorem per aquí, també baixarà l'absentisme laboral amb l'esforç dels treballadors", va dir.

Per la seva part, el director general de l'empresa Eduard Jaklitsch va explicar que l'acord incidirà a crear "un clima social positiu" amb una millora del treball i del sistema financer, que es podrà percebre també fora de l'àmbit laboral.

Finalment, s'ha acordat un percentatge màxim de treballadors temporals. Actualment aquest tipus de contractació representa entre un 15 i un 20% del total de la plantilla, i el que es vol és abaixar-la fins al 10%. La idea és que cal mantenir una certa "flexibilitat" per poder reforçar la plantilla en aquells moments en què entren més comandes de feina.

El diàleg entre comitè i direcció s'havia estancat en el darrer mes, i els representants sindicals dels treballadors van anunciar mobilitzacions durant la fira de les 40 hores de Ripoll, tot i que finalment van desconvocar-se en arribar al principi d'acord.

Amb 400 treballadors, i fàbriques a Campdevànol, Ripoll i Reinosa (Cantàbria), Comforsa és l'empresa més important del Ripollès pel que fa a volum d'ocupació. Està participada per Avançsa, el holding industrial de la Generalitat, que controla la pràctica totalitat de l'accionariat.