El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va calcular ahir que l'economia espanyola creixerà un 1,5% de mitjana en els anys 2014 i 2015 i ha anunciat que el Tresor realitzarà aquest any emissions "clarament per sota" de les previstes.

De Guindos va afirmar que l'evolució de l'economia espanyola aquest any i el proper estarà acompanyada d'una creació neta d'ocupació que serà "significativa", durant una trobada informativa organitzada per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (Apie).

De moment, els indicadors avançats -que hauran de confirmar-se el proper dia 30- apunten al fet que en el primer trimestre de 2014 "hi ha una continuació de la recuperació", va dir el ministre.

En altres ocasions ha calculat que el creixement del PIB serà almenys d'un 0,2 % del PIB, igual que en l'últim trimestre de 2013.

De Guindos no va voler avançar la seva previsió de PIB per exercicis, encara que va recordar que el consens del mercat és que s'elevi l'1,2% el 2014 i l'1,8% el 2015 (1,2 i l'1,7 % respectivament, segons el Banc d'Espanya).

El Govern té previst incloure en la revisió del programa d'estabilitat i el pla nacional de reformes que es remetrà a Brussel·les a final de mes un creixement aquest any a l'entorn de l'1%.

"La realitat superarà les projeccions del Govern", va dir De Guindos, ja que això és el que dóna "confiança i credibilitat" als objectius de reducció del dèficit.

També va augurar que la dada de l'enquesta de població activa del primer trimestre de l'any, que es publicarà el proper 29 d'abril, "serà millor" que els anteriors (2013 va tancar amb 5,9 milions d'aturats, un 26,03% de taxa d'atur), d'acord amb el que avancen la resta d'indicadors del mercat laboral.

Sobre aquest tema, va rebutjar que l'actualització de la població activa que tindrà lloc en aquest trimestre hagi de tenir una "influència significativa" en les dades de l'EPA.

En l'àmbit financer financer, De Guindos va anunciar que les emissions netes de deute per part del Tresor per 2014 estaran "clarament" per sota dels 65.000 milions d'euros que tenia previst, donada l'evolució de la recaptació i dels costos de finançament del deute.

D'altra banda, va descartar un escenari de deflació a Espanya i va opinar que "el que fa el Fons Monetari Internacional és cobrir-se" quan parla d'aquest risc "reduït" per a l'economia mundial.

"El rumb de l'economia espanyola s'ha modificat", va resumir De Guindos, per qui aquest escenari "serà la porta de sortida de la crisi a Espanya", a pesar que la millora que es preveu per al bienni 2014-2015 és "clarament insuficient", va admetre, ja que el nivell de partida era "terrorífic".

També ahir, la patronal CEOE va avançar els seus pronòstics de creixement. L'organització empresarial calcula que el PIB va créixer el 0,4% en el primer trimestre i que tancarà l'any amb un avanç de l'1,2%. Segons l'informe trimestral de l'economia espanyola elaborat pel servei d'estudis del departament d'economia de la patronal, l'ocupació registrarà un creixement del 0,7% en 2014 que es traduiria en la creació de 110.300 llocs de treball nets i de l'1,3% el 2015, és a dir, 218.900 nous llocs de treball. Amb aquestes xifres, les previsions de la patronal vaticinen que 2014 acabi amb 5.657.600 aturats, mentre que 2015 arribaria acabaria amb 5.337.200 parats. Per a la CEOE, això suposaria una taxa de l'atur del 25,1% aquest any i una mica inferior el 2015, el 23,8%.