El president del Grup Sabadell, Josep Oliu, ha insistit que no s'imagina una Catalunya fora de l'Estat espanyol: "Jo no me l'imagino. Ho he dit moltes vegades. No sé quan, no sé com, però hi haurà un diàleg que portarà a una solució i un projecte que mereixi l'aprovació de tots els diferents pobles d'Espanya". Oliu feia aquesta afirmació en una entrevista que publicava ahir el diari gallec Faro de Vigo, que pertany al mateix grup editorial que Diari de Girona. Com es deu recordar, Oliu ja va fer unes declaracions similars el febrer passat, en una roda de premsa a Londres: "El pla de negoci (del Banc de Sabadell) no contempla la independència de Catalunya. El país té vies polítiques i democràtiques perquè hi hagi un acord, bé dins del marc legal actual o seguint les regles per canviar aquest marc".

En l'entrevista publicada ahir per Faro de Vigo, Oliu es referia també a temes diversos de l'actualitat econòmica, com ara la possible pujada de l'IVA per part del Govern central, que ha negat que tingui la intenció d'aplicar-la. Oliu assegura que no es creu l'Exeutiu, encara que admet que aquesta pujada no serà immediata: "No ho farà abans de 2015. Tant de bo no ho hagués de fer i fos capaç de baixar les despeses públiques en la quantia suficient per aconseguir l'objectiu de dèficit l'any vinent. Però si es fa una reforma fiscal en la línia de baixar els tipus marginals dels impostos directes, això s'haurà de compensar o bé amb una reducció de despeses ineficients, amb l'augment de l'IVA o amb una combinació de les dues mesures. S'ha d'aconseguir un superàvit primari dels comptes públics -som l'únic país perifèric encara amb dèficit primari- i això ha de ser un objectiu prioritari de tothom".

Oliu també es va referir als futurs canvis que haurà d'afrontar la societat per tal de revertir la situació actual. "El país es troba en un procés de reequilibri sense acabar. Què falta? Reequilibrar els comptes públics. A mi, com a tothom, no m'agradaria haver de fer això. Però desgraciadament primer s'ha de fer això per després anar recuperant el creixement per la via de la productivitat, els negocis i les inversions", va puntualitzar.