Els suïssos votaran el proper 18 de maig en referèndum si desitgen fixar un salari mínim de 4.000 francs mensuals (uns 3.240 euros). Tot i que el 90% dels treballadors de Suïssa guanyen més, les empreses sostenen que fixar un sòl salarial nacional faria pujar els sous a tota l'economia.

Els principals impulsors de la proposta són els sindicats més forts de Suïssa, que sostenen que els nivells salarials han de reflectir els preus del país, que estan entre els més alts del món. De fet, el salri mínim que proposen seria el més elevat del planeta. El 9% dels treballadors de temps complet de Suïssa reben un salari abans d'impostos inferior al salari mínim, d'acord amb un informe de de l'oficina d'estadística.

Com que en les economies desenvolupades la desigualtat d'ingressos va en augment, segons l'OCDE, els salaris mínims també estan en dubte en altres països. Al Regne Unit, el primer ministre David Cameron els va augmentar a 6,5 lliures (7,9 euros l'hora), primera vegada que els eleva per sobre de la inflació des de 2008. Als Estats Units, el president Obama insisteix en un augment del mínim federal de 7,25 dòlars l'hora (5,25 euros) a 10,1 dòlars (7,3 euros), mentre que el gabinet de la cancellera alemanya Merkel està a favor d'un mínim de 8,5 euros que entrarà en vigor el 2015. A Espanya, enguany es manté congelat: 9.034,2 euros anuals (753 euros al mes, o 645,3 en 14 pagues).

George Sheldon, professor d'economia de la Universitat de Basilea, considera que la proposta suïssa seria contraproduent. "La desocupació està creixent entre els no qualificats", va explicar en una entrevista telefònica. "La solució al seu problema no pot ser que contractar-los resulti més car".