U

na anàlisi elaborada pel web del sector de l'estalvi Kelisto.es revela que mentre altres sectors, com el de les telecomunicacions, "comencen a eliminar els lligams en els contractes que signen amb els seus clients, en la banca segueix sent molt habitual" i més encara amb la tornada dels "regals ganxo". La responsable de Finances Personals d'aquesta organització, Estefanía González, denuncia que aquests comportaments provoquen que el consumidor no pugui optar per les ofertes "més avantatjoses del mercat sempre que vulgui", amb el que pot arribar a estalviar-se fins a 240 euros a l'any. Obliguen a més els usuaris a "fer front a penalitzacions que, fins i tot, superen el valor que el mateix regal té al mercat".

BMN és l'entitat que exigeix mantenir el salari domiciliat durant un termini més llarg: 36 mesos. A continuació se situa el Santander, amb 24, i Catalunya Caixa i La Caixa, totes dues amb 12. Entre les entitats amb menor dimensió també es poden trobar exemples d'aquest tipus de pràctiques: Unicaja i Globalcaja requereixen que els seus clients estiguin fins a 36 mesos per obtenir algun dels regals i no ser penalitzats, mentre que Bancorreos i Openbank compten amb permanències de 24 mesos.

Per exemple, el compte nòmina de BMN regala als clients que domiciliïn la seva nòmina un televisor de Samsung de 32 polzades (per a salaris superiors a 1.200 euros) o de 40 (per als que superin els 2.000 euros), i aplica una política de "zero comissions" sempre que l'usuari domiciliï dos rebuts i compti amb targeta de crèdit.

Ara bé, per gaudir d'aquestes condicions exigeix romandre a l'entitat durant 36 mesos. En cas contrari, cobra una penalització de fins a 210 euros en el televisor de 32 polzades (que es recalcula en funció del temps que falti fins a complir amb la permanència) i de 318 euros en el cas del de 40.

La majoria d'entitats que ofereixen "regals ganxo" opten per productes tecnològics, com televisors o tauletes de primeres marques, si bé també es dirigeixen a un públic menys avesat a la tecnologia, amb productes com vaixelles o diners en efectiu.