Entre 2.000 i 2.500 persones es van manifestar ahir al migdia pels carrers de Girona en les dues manifestacions que van convertir la jornada en el Primer de Maig més reivindicatiu des de l'inici de la crisi a la demarcació. El tancament de la planta de Torraspapel a Sarrià, anunciat dimecres, va tenir ressò durant la marxa i en els parlaments finals.

La marxa més nombrosa va ser la convocada pels sindicats majoritaris (UGT i CCOO) i va sortir de la plaça de la Independència de Girona a les dotze del migdia. La marxa, que va congregar prop de 2.000 persones, va aixoplugar treballadors, pensionistes, aturats, polítics i col·lectius de tota mena sota un lema unitari: "Contra la pobresa laboral i social".

Entre els particpants hi havia treballadors d'indústries com Torraspapel, Nylstar o Panrico. També es van fer sentir col·lectius com els Bombers, els treballadors de l'hospital Josep Trueta, empleats d'Aena a l'aeroport de Girona, o treballadors de l'ONCE.

La manifestació va estar farcida de pancartes i proclames contra la crisi i l'austeritat. "No és una crisi, és una estafa", "Què passa, què passa? Que es privatitza massa", "Més oupació i menys corrupció", "Què farem, què farem? Lluitarem, lluitarem", "Sí, sí, sí, Catalunya social", o "Prou retallades a l'hostaleria. Per un conveni digne" són alguns dels lemes que es van poder llegir o escoltar al llarg de la manifestació.

A la mateixa hora, sindicats i organitzacions anticapitalistes (CGT, CUP, o SEPC entre d'altres), va reunir unes 500 persones en una altra manifestació. Col·lectius com No a la MAT o la PAH també es van sumar a aquesta protesta. Ambdues marxes van passar una al costat de l'altra a la plaça Catalunya, on els sindicats majoritaris van fer una crida a la unitat sindical.

En els parlaments, els sindicats van alertar de la cruesa de la realitat a les comarques gironines on, segons les darreres dades de l'EPA, ja hi ha més 96.000 persones sense feina, el 25% de la població activa.

La secretària general de la UGT, Dolors Bassa, va insistir en la necessitat que millorar la negociació col·lectiva, de disposar de "millors convenis" i, sobretot, de "salaris dignes que ajudin a reactivar el consum i l'economia". En aquest sentit, va carregar contra la presidenta del Cercle d'Empresaris, Mónica Oriol, que la setmana passada va proposar rebaixar el salari mínim a les persones sense formació. "Això és un escàndol, el nostre salari mínim ja és la vergonya d'Europa.

Per la seva part, el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, va denunciar la "reforma laboral permanent contra els drets dels treballadors" i la "desregulació" que permet que la patronal vulgui imposar "convenis de merda" com el de l'hostaleria a Girona. Per això va instar tots els assistents a canalitzar aquest rebuig a les polítiques d'austeritat, amb epicentre a Brussel·les, assistint massivament a votar a les eleccions europees del 25-M, apostant per formacions que "defensin la justícia Social".

Tant a la plaça del Vi, com hores abans en l'esmorzar popular que sindicats minoritaris van organitzar davant la Cambra de Comerç, es van donar veu a representants de les plantilles d'empreses com Torraspapel, Nylstar, Panrico, la Grober o dels sector del comerç i l'hostaleria.

Protagonisme per a la Torras

L'anunci de tancament de la fàbrica Torraspapel de Sarrià de Ter que deixarà 132 treballadors al carrer va centrar part de la jornada. El president del comitè d'empresa, Nicolás Juárez, va afirmar que aprofitaran els 20 dies de negociacions que s'obren ara per buscar alternatives que facin viable la planta de Sarrià.

"Creiem que és una tapadora d'una deslocalització a altres zones, per tant, estem totalment en contra que es tanqui", va afirmar la secretària general d'UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, que va apuntar que l'empresa justifica ara que hi ha pèrdues després d'anys "deslocalitzant la inversió". "Fa temps que ho estàvem veient venir, que vèiem que hi havia alguna cosa subterrània", va criticar Bassa.

L'alcalde del municipi, Roger Torrent, que també va participar en la manifestació, va admetre que l'anunci de Torraspapel ha estat "un cop molt dur" per a Sarrià perquè l'empresa ha estat durant 70 anys "el motor econòmic i social del municipi" i dóna ocupació de moltes famílies de la població.

Representants del PSC es van solidaritzar amb la plantilla i van anunciar una bateria de preguntes parlamentàries al Govern de la Generalitat.