Els treballadors i l'Ajuntament de Sarrià de Ter (Gironès) han instat la Generalitat a implicar-se per evitar el tancament de la fàbrica Torraspapel. L'alcalde, Roger Torrent, ha assegurat que el consistori farà tot el que sigui possible perquè la planta tiri endavant i ha reclamat al Govern que faci el mateix. "Si la Torraspapel tanca, no només serà una patacada per a l'economia local, sinó també per a la de tot el país", ha subratllat. D'altra banda, el comitè d'empresa ha qualificat de tendenciós l'informe que els ha entregat la direcció -amb qui es reunirà demà- per demostrar que la paperera no és viable. Les dues parts tenen fins al dia 20 per negociar abans no es tiri endavant l'ERO d'extinció.

La plantilla i l'Ajuntament de Sarrià de Ter aniran a la una per demostrar que la històrica paperera del municipi és viable. Els representants del comitè d'empresa i els grups municipals (ERC, PSC i CiU) s'han reunit aquesta tarda al consistori i reclamen a la Generalitat que els faci costat.

"Demanem la implicació del Govern per evitar que s'acabi materialitzant l'amenaça de tancament", ha dit l'alcalde, Roger Torrent. Per a l'alcalde, el paper de la Generalitat ha de ser el de "buscar alternatives de futur" per a la factoria -que necessàriament, assegura, passen perquè hi hagi modificacions a la planta- i permetre que es puguin tirar endavant.

L'alcalde, a més, també creu que, de moment, la solució no passa perquè la Generalitat busqui inversors de fora. "Les alternatives s'han de tirar endavant sota el paraigües del grup Torraspapel", ha indicat Torrent. I hi ha afegit: "Si la factoria acaba tancant, no només serà una patacada per a l'economia local, sinó també per a tot el país, perquè es perdrà un pilar de la indústria amb més de 70 anys d'història".

Per part de l'Ajuntament, Torrent assegura que faran tot allò que estigui a les seves mans perquè no es perdin els 132 llocs de treball. Entre d'altres, l'alcalde ha recordat la proposta del consistori per establir exempcions fiscals que ajudin a treure pressió a l'empresa. Però també ha demanat a la direcció de Torraspapel que, si ells en tenen d'altres, els hi diguin per estudiar-les. "Volem demostrar que la fàbrica té futur", ha ressaltat.

Per mostrar el seu recolzament a la plantilla, tots els grups del consistori aprovaran per ple una declaració de suport als treballadors. A més, aquest dimecres l'alcalde -que també és diputat- farà una pregunta al conseller Puig durant el ple del Parlament demanant quina serà la postura de la Generalitat en el procés. I per dijous, hi ha prevista una reunió entre els membres del comitè d'empresa i representants dels grups parlamentaris.

Reunió entre les parts

Després que Torraspapel anunciés la intenció de tancar la històrica paperera de Sarrià, empresa i comitè disposen ara d'un termini de vint dies -segons recull el conveni- per acostar posicions i evitar que l'amenaça es tradueixi en un ERO d'extinció per a tota la plantilla. La primera de les trobades entre les parts es farà demà a les quatre de la tarda.

El president del comitè, Nicolás Juárez, ja ha avançat però que la documentació que els ha lliurat l'empresa és tendenciosa. "Allò que és clar és que, si Torraspapel té intenció de cessar l'activitat, l'informe que ens ha entregat no diu que la fàbrica és viable", ha indicat. I hi ha afegit: "Demà, el que haurem de fer nosaltres és anar desgranant tots aquells punts on tenim controvèrsia amb l'empresa i rebatre'ls".

La fàbrica del grup Torraspapel a Sarrià de Ter té més de 70 anys d'història. La planta compta amb capacitat per produir 62.000 tones de paper no estucat cada any. El dia 30 d'abril, la direcció va anunciar al comitè la intenció de tancar-la, adduint que no era viable (tant per la crisi de demanda que viu el sector com per l'encariment dels costos de producció que té la factoria gironina).