La Costa Brava, Barcelona i el conjunt de Catalunya seguiran essent durant força temps un mercat atractiu per als compradors d'habitatge estranger. Així ho van constatar diferents experts en la jornada Immoscòpia 2014, que ahir va reunir més de 300 API, catalans francesos i andorrans a Girona.

En la primera sessió de la jornada, es va analitzar la figura del comprador internacional, que és responsable de més del 30% de les operacions immobiliàries a Girona. Segons Ramon Riera, president de FIABCI Spain i vocal del Col·legi d'API de Barcelona, la demanda de compradors estrangers és estable i presenta bons pronòstics: "La marca Barcelona és molt potent, i la Costa Brava és un punt d'atracció imporant. Hi ha marge per seguir creixent", explicava.

Segons la seva opinió, cal apostar per vendre en els mercats més propers. "Britànics, francesos i belgues ocupen les primeres posicions en el rànquing dels que més compren a EspanyaÉ i, no ho oblidem, només són a dues hores d'avió d'aquí", va explicar, recordant que "arribar a aquest tipus de client és molt més fàcil, i econòmic, que al mercat rus o xinès".

Prescisament un dels ponents de la jornada va ser George Betz, president FIABCI Anglaterra, qui va assenyalar que un 42% dels britànics que es planteja adquirir un habitatge fora del país menciona Catalunya com a possible destí. En aquest sentit, Betz va apuntar que "en els propers cinc anys, Catalunya podria vendre 525.000 habitatges a compradors britànics".

Segons les estadístiques del ministeri de Foment, Alacant, Màlaga, Tenerife i Girona són les demarcacions de l'Estat on la compra d'habitatge per part d'estrangers té major pes.

Al llarg de la jornada celebrada ahir a Girona, es va tractar sobre els canvis que ha experimentat el sector. Així, es va parlar sobre els tipus d'immobles que es construeixen i que han de conformar pobles i ciutats "més sostenibles, menys contaminats, més eficients", amb intervencions com la de l'arquitecte gironí Josep Maria Coll, que també presideix el Gremi de Promotors de Girona.

Durant la tarda, es va dedicar una sessió al màrqueting immobiliari, amb referències a l'ús del mòbil per atraure el client o la creació d'una comunitat per estar-hi en contacte de forma permanent. Xesco Espar, exentrenedor del FC Barcelona d'Handbol, va tancar la jornada amb una ponència en la qual va destacar la necessitat de treballar en equip per assolir l'èxit col·lectiu.