L'endemà que el Fons Monetari Internacional insistís en la necessitat d'apujar l'IVA reduït d'alguns productes per igualar-los al tipus general, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va replicar que el Govern escolta les recomanacions de l'FMI, però que segueix el seu propi full de ruta.

En aquest sentit, Guindos va recordar que l'any passat el FMI va recomanar que els salaris baixessin un 10%. "Evidentment això no era possible, no es va realitzar i se n'han oblidat", va dir el ministre que va descartar apujar l'IVA. "El Govern no modificarà cap tipus d'impost que no vingui derivat de modificacions estrictes de la normativa comunitària", va remarcar. Si que es va mostrar favorable a una de les recomanacions de l'FMI en el sentit d'establir quitances a empreses viables però massa endeutades. I és que per al titular d'Economia, el procés concursal a Espanya és una espècie de "trituradora d'empreses", i totes acaben en la liquidació.

Per la seva part, els sindicats van carregar durament contra les propostes de l'FMI. Per a la UGT, s'ha tornat a confondre en el seu diagnòstic sobre Espanya i el va culpar de recolzar polítiques de retallades que creu que han empobrit als espanyols. Des de CCOO, acusen l'organisme internacional d'oferir unes "receptes" condueixen a "una recuperació feble, que no arriba a les persones".