El Govern limitarà les comissions que els bancs cobren als comerços pels serveis de pagament amb targeta al 0,3% en el cas de les compres a crèdit i al 0,2% en les de dèbit, va anunciar ahir la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría.

Fins ara, les entitats financeres podien arribar a cobrar una comissió del 0,75% de l'import de les compres fetes a crèdit. Amb la disminució del topall al 0,3%, el descens arriba al 60%.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va explicar que d'aquesta forma les "elevades comissions d'intercanvi" que s'apliquen al nostre país es reduiran en línia amb la proposta del Parlament Europeu (PE).

A principis d'abril, el PE va advocar per limitar el cost de les taxes que els bancs cobren als comerciants pels serveis de pagament amb targeta en tota la Unió Europea i que acaben encarint el preu final que paga el consumidor.

Segons les dades de l'Executiu comunitari, aquestes comissions suposen anualment un sobrecost de 10.000 milions d'euros per als comerciants.

La rebaixa de les comissions de les targetes és una de les mesures integrades en el pla del Govern per al creixement, la competitivitat i l'eficiència que mobilitzarà prop d'11.000 milions i que va ser criticat per oposició i sindicats.

El pla pretén mobilitzar 6.300 milions d'euros, ja quantificats, als quals s'afegirien 4.400 milions més en mesures creditícies, inclòs un creixement dels préstecs de l'ICO.

La vicepresidenta va explicar que, entre els objectius del pla, hi ha un augment del préstec a l'economia productiva, la regulació per a la millora del finançament, la reestructuració del deute, l'impuls a l'emprenedoria i el creixement "respectuós" amb el medi ambient.

Dotació addicional per a l'ICO

Sáenz de Santamaría va afirmar que per restablir les condicions de préstec de l'economia productiva l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) tindrà un objectiu de concessió de línies el 2015 de 25.000 milions d'euros, un 25% més del previst el 2014 i 80,1% més que el 2013.

Una altra de les mesures és la creació d'un fons nacional d'eficiència energètica, cofinançat amb fons europeus, destinat a invertir en projectes que redueixin el consum energètic en els sectors productius i en edificació.

A més, el Consell va autoritzar a Indústria a subscriure un conveni amb l'ICO per desenvolupar la línia de finançament "ICO Agenda Digital 2014", dotada amb 30 milions i destinada a donar suport a la internacionalització d'empreses tecnològiques.

Des de l'oposició, la secretària de Política Econòmica i Ocupació del PSOE, Inmaculada Rodríguez-Piñero, va assegurar que les mesures del Govern per impulsar l'economia "arriben tard i són insuficients".

El portaveu econòmic del PNB al Congrés, Pedro Azpiazu, va acusar el Govern de "vendre fum" i de realitzar una "operació de maquillatge" amb el pla que ha aprovat.

Per la seva part, el sindicat UGT va assegurar que les propostes de l'Executiu són, en la seva majoria, actuacions ja compromeses que resulten insuficients, "en no reflectir una estratègia integral coordinada i potent".