Comprar amb targetes revolving-modalitat de targeta de crèdit que permet ajornar el pagament de les compres- és un 66% més car que fer-ho a través de préstecs personals, ja que comporten una Taxa Anual Equivalent (TAE) molt més elevada, segons una anàlisi realitzada per Kelisto.es. L'empresa comparadora assenyala en aquest estudi que els grans bancs apliquen una TAE mitjana del 21,48 % a les compres realitzades a través d'aquestes targetes mentre que els préstecs personals convencionals porten un gravamen del 12,94 %.

No obstant això, des de la companyia matisen que l'oferta és "molt variada" i hi ha targetes "amb interessos que van des del 12% TAE com la Visa Classic CX de Catalunya Caixa fins al 31,84 % que ofereix la Targeta Plus del Banc Santander".

Estefanía González, portaveu de Finances Personals de Kelisto.es, explica que les entitats bancàries ofereixen aquestes targetes com a alternativa en un moment en el qual els bancs "amb prou feines concedeixen préstecs al consum i si ho fan exigeixen condicions dures". Els bancs solen acompanyar aquest producte "amb atractius avantatges", assegura.

Afegeix a més que el nombre d'usuaris d'aquesta modalitat de targetes "s'ha incrementat en un 52%" des que va començar la crisi, la qual cosa, segons apunta, és especialment perillós perquè "facilita l'endeutament de l'usuari" i complica que aquest aconsegueixi liquidar el seu deute.

El problema radica que freqüentment les quotes de devolució són molt reduïdes i fan molt difícil que el client pugui "fer front al pagament dels interessos que genera cada mes".

Per exemple, un usuari que optés per fer una compra de 1.000 euros amb aquest tipus de targetes --amb un 21,48 % TAE i l'interès mensual mitjà de l'1,50%- i decidís abonar la quota mínima cada mes "acabaria retornant a l'entitat més de 1.500 euros", és a dir, 500 euros d'interessos totals.

L'anàlisi suggereix que l'augment d'usuaris de targetes revolving respecte dels préstecs personals s'explica a causa de la sequera creditícia actual i a la major facilitat de contractació que comporten les targetes, ja que aquestes no obliguen el consumidor a estar subjecte a uns terminis de devolució fixos.

L'estudi il·lustra detalladament aquest problema amb exemples com el de BBVA en el qual la TAE de la seva targeta "al teu ritme" (26,82%) és un 126 % més gran que la del seu "préstec personal on-line" (10,5%). El Banc Popular, per la seva banda, ofereix una "Visa Hop amb un 26,82% TAE que és un 123,5 % major que la del seu "Préstec Flexible" (12%).

D'altra banda, en l'informe també s'adverteix de l'escassa regulació específica que existeix actualment sobre aquest tipus de targetes.

Falta de transparència

Segons l'experta, un dels aspectes essencials d'aquestes normatives és "la importància de la transparència i la informació que s'ha de facilitar al client" i, no obstant això, segons les seves paraules, 10 entitats analitzades per Kelisto.es "no mostren informació sobre la TAE de les seves targetes revolving en la seva publicitat".