La Generalitat va avançar ahir que exigirà a Uber, l'aplicació telefònica per al transport entre particulars a canvi d'una prestació ecnòmica, que cessi immediatament la seva activitat, i va anunciar que castigarà cada infracció de la normativa de transport de viatgers amb multes de fins a 6.000 euros.

En un comunicat, el Departament de Territori i Sostenibilitat va precisar, un dia abans de les protestes convocades pels taxistes a diverses ciutats europees, entre elles Barcelona, contra aplicacions com Uber, que "iniciarà el procediment sancionador contra Uber i els conductors que presten serveis irregulars de transport".

Això implica que, a falta de decidir la quantia de la multa, que pot arribar als 6.000 euros, la Generalitat dóna per fet que hi haurà multes, i a més informa que es precintaran els vehicles infractors.

Una vegada tancat l'expedient informatiu, i després de recollir la versió de l'empresa i de diverses actuacions d'investigació i control dutes a terme per la direcció general de Transports, el Departament de Territori i Sostenibilitat conclou que Uber i les persones que presten un servei de transport d'aquest tipus infringeixen la normativa de transport de viatgers en no disposar d'autorització per part de cap administració.

En el cas d'Uber, la Generalitat considera que infringeix la normativa vigent simplement a l'oferir serveis de transport no autoritzats.

Per això, el Govern demanarà a Uber que cessin les seves activitats i que s'abstingui de seguir "contractant serveis i difonent la seva oferta", i va avançar que ha donat instruccions específiques als cossos policials i als d'inspecció perquè reforcin la seva activitat de control i detecció de serveis no autoritzats.

De la seva banda, el Ministeri de Foment va recordar que les persones i empreses que transportin viatgers per compte d'altre a canvi d'una retribució econòmica necessiten comptar amb l'autorització de l'Administració.

El punt de vista de l'administració catalana i espanyola dista del criteri de la Comissió Europea. Fa pocs dies, a comissària europea d'Agenda Digital, Neelie Kroes, va dir que "Uber no és l'enemic dels taxistes". "Aquesta innovació no desapareixerà fent xantatge. És el moment perquè els taxis, reguladors i responsables d'Uber dialoguin", va dir Kroes, que va defensar que cal buscar un sistema perquè els transportistes d'Uber paguin impostos.